Τα πορτοκαλί ή αλλιώς δυναμικά τιμολόγια φέρνουν ανταγωνιστικότερες χρεώσεις στο ρεύμα καθώς δίνουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να μεταφέρουν όσο γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση τις ώρες που η παραγωγή ενέργειας λόγω φωτοβολταϊκών είναι πολύ φθηνή.  Ο καταναλωτής γνωρίζοντας από την προηγούμενη μέρα πως θα κινηθούν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, μπορεί να μεταφέρει τις καταναλώσεις του στις ώρες που εμφανίζεται η φθηνότερη τιμή της χονδρεμπορικής και να βάλλει σε λειτουργία για παράδειγμα ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, σίδερο αξιοποιώντας το χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο της συγκεκριμένης ζώνης. Συνήθως οι ώρες αυτές είναι οι μεσημεριανές κατά τις οποίες παράγεται πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ευελιξία των πορτοκαλί τιμολογίων θα αξιοποιήσουν σε πρώτη φάση, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις χαμηλής τάσης (ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, φούρνοι κ.λπ.) που διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για μια σημαντική κατηγορία καταναλωτών που εκπροσωπεί και ένα μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα (περί το 40-45%), οι οποίοι έχουν έξυπνο μετρητή ή πρόκειται να βάλλουν στο πλαίσιο της αντικατάστασης  των συμβατικών ρολογιών διπλής εγγραφής από το ΔΕΔΔΗΕ.

Η σύσκεψη στην ΡΑΑΕΥ

Την περασμένη Παρασκευή παρουσία του Διαχειριστή,  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καταρτίζει το πλαίσιο εφαρμογής των δυναμικών συμβάσεων που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ώστε στην συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέσα στο Φθινόπωρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ είναι σημείο εκκίνησης να είναι ο Νοέμβριος. Η ραχοκοκαλιά των πορτοκαλί τιμολογίων είναι οι έξυπνοι μετρητές χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η πολυζωνική μέτρηση και οι διαφορετικές χρεώσεις,  δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές μέσα στο 24ωρο.

Ο έξυπνος μετρητής καταγράφει τι κατανάλωση έχει γίνει μέσα στην μέρα και με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής  βγάζει το ημερήσιο κόστος. Το αθροίζει όλο το μήνα και υπολογίζει στην συνέχεια το τελικό μηνιαίο κόστος. Οι μετρήσεις αυτές θα πηγαίνουν σε μια πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα είναι διαλειτουργική με τους παρόχους ώστε οι τελευταίοι να λαμβάνουν όλα τα δεδομένα των καταναλώσεων και να εκδίδουν τον λογαριασμό που θα στέλνουν στον καταναλωτή.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Τα νέα τιμολόγια προτείνεται να βγουν  στην αγορά με μία σταθερή χρέωση ανεξάρτητα από την κατανάλωση εν είδη παγίου (στην οποία οι πάροχοι θα ενσωματώσουν όλα τα λειτουργικά κόστη, αγορά εξισορρόπησης κ.α) και μία τελική τιμή προμήθειας η οποία θα ενσωματώνει την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς Επόμενης Μέρας (DAM) με ένα εύλογο κέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΡΑΑΕΥ είναι οι χρεώσεις να μεταβάλλονται κάθε 15λεπτο ή κάθε μία ώρα. Τα νέα τιμολόγια σχεδιάζονται να είναι όπως και τα πράσινα τόσο ex post όσο και ex ante.

 650.000 μετρητές

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΑΕΥ στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των έξυπνων μετρητών ανέρχεται σε 600.000 και μέχρι το τέλος του έτους με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ θα φτάσουν τους 650.000. Αν και πρόκειται για ένα μικρό αριθμό σε σχέση με το σύνολο των 7 εκ. καταναλωτών σταδιακά προβλέπεται ότι θα μεγαλώνει. Ήδη έχει δρομολογηθεί να εγκατασταθούν φέτος οι πρώτοι μετρητές από τον μικρό  διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους 360.000 “έξυπνους μετρητές”, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, διευρύνοντας το πεδίο των υποψήφιων πελατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη παραλάβει την νέα παρτίδα έξυπνων μετρητών από τον «μίνι»  διαγωνισμό που προκήρυξε το προηγούμενο διάστημα και έχει ξεκινήσει τις αντικαταστάσεις ισάριθμων αναλογικών ρολογιών.

Το αμέσως επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου στις μεσημεριανές ώρες.

Άμυνα στις περικοπές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπερασπίζεται την εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων ως κύρια άμυνα στο μείζον θέμα των περικοπών ενέργειας που είναι αποτέλεσμα της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ. Αυτό μεταφράζεται σε μια ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς που εκτινάσσεται τα μεσημέρια και της ζήτησης που παραμένει υψηλή τα βράδια, που για να αντιμετωπιστεί και να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος, το όπλο είναι οι περικοπές μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας. Κάτι που συνεπάγεται την κατάρρευση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες φτάνουν σε πολύ χαμηλά έως και αρνητικά επίπεδα κατά την περίοδο του Φθινοπώρου και της Άνοιξης -λόγω της περιορισμένης ζήτησης- απειλώντας την βιωσιμότητα των έργων.

Τα δυναμικά τιμολόγια θα μπορούν να αμβλύνουν αυτή την ανισορροπία και να προσφέρουν προϊόντα προμήθειας τα οποία να προσαρμόζονται πλήρως στο ενεργειακό προφίλ του κάθε πελάτη.

πηγή newmoney.gr