ΕΛΛΑΔΑ - 05/04/2024 - 8:27 μμ
Ενδοοικογενειακή βία: Νέο πλέγμα μέτρων για τα θύματα μετά το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους – Πού θα μένουν, όταν οι δομές είναι κλειστές
Όσα συζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με 2.500 αστυνομικούς – Συμφωνίες με ξενοδοχεία, στη μάχη και η Εκκλησία – Χρυσοχοΐδης: Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, επικοινωνήστε και με το γραφείο μου
Στο πλαίσιο αυτό και σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, νωρίτερα σήμερα, με 2.500 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοΐδηςέδωσε νέες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και η επέκταση, πανελλαδικά, της χρήσης του panic button. «Κάθε πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και πρέπει, όταν φεύγει από το τμήμα, να συνεχίζει να νιώθει ασφαλής» είπε, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, ο υπουργός, ζητώντας τους να πέφτουν πάνω στο πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Θα μπορούσε να είναι η κόρη μου ή η κόρη σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επί του πρακτέου, ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε, είναι τι γίνεται, όταν το περιστατικό συμβαίνει νυχτερινές ώρες και οι δομές για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι κλειστές -ή και δεν υφίστανται καν, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις.
Οι προτάσεις που εξετάστηκαν, ήταν, κατά πληροφορίες, οι εξής:
– Το θύμα να μένει σε κοιτώνες που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ.σε διάφορες περιοχές.
Τι αλλάζει στη διαχείριση των καταγγελιών
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μία από τις βασικές προσθήκες είναι η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών σε επίπεδο διεύθυνσης αστυνομίας, που θα επιβλέπεται διαρκώς από ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος θα εκτελεί χρέη επόπτη.
Στη σύσκεψη έγινε μεγάλη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν χώρους φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν δομές φιλοξενίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα βοήθήσει και η Εκκλησία, που θα παραχωρήσει κτίρια για φιλοξενία θυμάτων, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία της Αστυνομίας με ΜΚΟ, σε χώρους των οποίων φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα δημιουργηθούν 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας (μέχρι σήμερα είναι 18) ενώ θα επεκταθεί πανελλαδικά η λειτουργία του panic button. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 23 έως 31 Μαρτίου, δόθηκαν 1.367 «panic button», εκ των οποίων «πατήθηκαν» και έσπευσε η Αστυνομία και διαχειρίστηκε επιτυχώς το περιστατικό, συνολικά 270.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθηγητής ημίγυμνος έβαλε μαθητές να του κάνουν μασάζ σε ΕΠΑΛ [βίντεο]
24.01.2025 - 1:48 μμ