Πέμπτη 23.05.2024

Ενδοοικογενειακή βία: 93 περιστατικά μέσα σε 24 ώρες – 48 συλλήψεις, 110 κλήσεις στο 100

Στον αφοπλισμό όσων διαθέτουν κάθε είδους όπλο και εμπλέκονται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με διαταγή από την ηγεσία της

Περισσότερα από 93 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν χθες Παρασκευή (12/4) σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Επικράτεια.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 48 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ έγιναν 110 κλήσεις στο 100. Δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Νέα διαταγή για την ενδοοικογενειακή βία

Οι νέες οδηγίες συμπεριελήφθησαν στον οδηγό διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υφίσταται από το 2021, με σκοπό τον εμπλουτισμό του για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη διαταγή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας θα ορισθεί ανώτερος αξιωματικός στον βαθμό τουλάχιστον του Αστυνομικού Υποδιευθυντή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό υποθέσεων που αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία.

Επίσης, σε περιπτώσεις που επιλαμβάνεται περιπολία της Άμεσης Δράσης τέτοιες υποθέσεις, το περιστατικό θα παραπέμπεται κατά προτεραιότητα στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας κατόπιν ενημέρωσης με τον επικεφαλής του Γραφείου.

Επιπλέον, όταν χειρίζεται μια τέτοια υπόθεση ένα οικείο Αστυνομικό Τμήμα, ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται καλείται να επικοινωνεί με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας, προς υποβοήθηση του έργου του, και να ενημερώνει τον διοικητή της Υπηρεσίας, ο οποίος σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα είναι παρών.

Περαιτέρω, ο διοικητής θα ενημερώνει τον ανώτερο Αξιωματικό και τον αρμόδιο εισαγγελέα προς υποβοήθηση του προανακριτικού έργου, είτε πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία, είτε για περίπτωση εγκλήματος που δεν συνιστά αυτόφωρο κακούργημα.

πηγή: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ