Δευτέρα 02.08.2021

Εμβολιασμός: Παρέχει προστασία στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις

Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε ασπίδα προστασίας για τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις – Η Eυαγγελία Καταξάκη MD, MSc, PhD, Ρευματολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν. Ελευσίνας Θριάσιο, Πρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ ενημερώνει για τους λόγους που οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες

Οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις, κάτι που οφείλεται τόσο στο ίδιο το νόσημα και τις επιπλοκές του όσο και στη χορήγηση ανοσοτροποποιητικής αγωγής όπως κορτικοειδή, μεθοτρεξάτη, βιολογικοί παράγοντες, Jak αναστολείς κ.ά.

Η αυξημένη εμφάνιση και σοβαρότητα των λοιμώξεων σε αυτούς τους ασθενείς έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόληψη των λοιμώξεων θα μείωνε σημαντικά τη νοσηρότητα και τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τις λοιμώξεις σε αυτή την ομάδα ασθενών. Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί ότι έχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν για λοίμωξη και υψηλότερη θνησιμότητα λόγω κοινών λοιμώξεων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Σε αρκετές μελέτες, η λοίμωξη έχει αναφερθεί ως η κύρια αιτία θνησιμότητας σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ως κύρια αιτία πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με αγγειίτιδα. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των λοιμώξεων και των επιπλοκών τους μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ