Δηλώσεις
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη δράση της ΕΟΚΑ, στα γεγονότα των ματωμένων Χριστουγέννων της ενδοκοινοτικής βίας του 1963-1964 και στο άθλιο χουντικό πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική εισβολή του 1974 (κατά τον ίδιο «ειρηνευτική επιχείρηση») έσωσε τους Τουρκοκυπρίους από τις ακραίες ενέργειες των Ελληνοκυπρίων και των Ελλαδιτών!
Ολα αυτά τα συνέδεσε με το ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και ότι οι Δυτικοί δεν έκαναν τίποτα τότε, ώστε να προστατεύσουν τους ομοεθνείς του.
Ο προσεχής Σεπτέμβριος απαιτεί προσοχή και εγρήγορση. Για μία ακόμη φορά, θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα Ηνωμένα Εθνη. Εκεί θα διαφανεί αν θα υπάρξουν «ανοίγματα» στον πολιτικό διάλογο, γιατί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».
Κυπριακό
Στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Και ο Γκουτέρες δεν έχει καταφέρει να φέρει την απέναντι πλευρά σε συζητήσεις, ενώ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ εμμένουν σε δύο χωριστές, ανεξάρτητες οντότητες. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν διαφαίνεται κάτι.
Συμπερασματικά, το Κυπριακό, το ομιχλώδες προεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ, αλλά και οι γνωστές εκρηκτικές τάσεις του Ερντογάν προκάλεσαν το νέο ντελίριο των λεκτικών ακροτήτων για τα Ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι να προσέξουν Αθήνα και Λευκωσία
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά για την παρουσία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026. Η δε Λευκωσία για την επικείμενη ουσιαστικοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και να μελετήσει διεξοδικά τις διάφορες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με 34 κράτη και διεθνείς οργανισμούς.