Σάββατο 14.12.2024

Ελληνοτουρκικά: Ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας – Η ατζέντα στις προσεχείς συναντήσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν

Ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για ελληνικές διεκδικήσεις στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Μαζανίτης στο ρεπορτάζ που παρουσίασε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τρικυμία έχει προκληθεί στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας που κάνει λόγο για ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης προκειμένου να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις που προκύπτουν από το ανυπόστατο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή κατά των δικαιωμάτων μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Γκιουλέρ έβαλε στο στόχαστρό του 23 νησιά του Αιγαίου ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα γίνουν έρευνες ανάμεσα από Κάσο και Κάρπαθο και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας που θεωρεί ότι είναι δική της ΑΟΖ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου” υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η Ελλάδα παραμένει ακλόνητη σε θέματα κυριαρχίας δηλώνει από την Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η βελτίωση του κλίματος δεν συνεπάγεται και αυτόματα τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως ακλόνητοι παραμένουμε κι εμείς με τη σειρά μας σε θέματα κυριαρχίας, σε θέματα τήρησης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδα και Κύπρος εξέπεμψαν μήνυμα κοινού βηματισμού στην επίλυση του Κυπριακού και εμβάθυνσης της συνεργασίας στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου με την Ιορδανία.

«Η διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται πλέον σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αθήνα και Λευκωσία υπέγραψαν δέκα μνημόνια συνεργασίας στο πλαίσιο της ιστορικής διακυβερνητικής συνόδου που γίνεται. Για πρώτη φορά συνόδευαν τον Έλληνα πρωθυπουργό 14 υπουργοί και υφυπουργοί.

Αναφερόμενος στις διπλωματικές εξελίξεις που μεσολάβησαν ο Χρήστος Μαζανίτης ανέφερε: «Το αμέσως προσεχές διάστημα Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν όχι μία, αλλά δύο συναντήσεις και μάλιστα σε τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου είναι η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ κι αμέσως μετά ακολουθεί η σύνοδος του ΟΑΣΕ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στη Μάλτα, όπου χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις. Δεν έχει διαταραχθεί ο πυλώνας του εποικοδομητικού διαλόγου επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στον ΑΝΤ1, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί. Παράλληλα, έχουμε στις 2 Δεκεμβρίου τις συναντήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών για την προώθηση της θετικής ατζέντας και στις 3 Δεκεμβρίου τον πολιτικό διάλογο, ενώ ακολουθεί η επόμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

πηγή enikos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ