Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή στην Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, υδροπονικής καλλιέργειας (SKUNK), από χώρες της Ευρώπης και στην εξαγωγή και περαιτέρω διακίνηση αυτών σε άλλες χώρες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 8 άτομα, μέλη της οργάνωσης, από τα οποία 3 αλλοδαποί – 2 γυναίκες ηλικίας 38 και 54 ετών και ένας άνδρας 36 ετών- καθώς και 5 ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 19, 21, 31, 32, 54, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα και για πλαστογραφία.

Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ από την έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να πετύχουν τον σκοπό είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, με χαρακτηριστική κατάρτιση και επαγγελματική υποδομή στον τρόπο ασφαλούς μεταφοράς των ουσιών, στη διευθέτηση ταξιδιών και χώρων διαμονής τους, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη εγκληματική τους δράση και την αποκόμιση μεγάλου παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης η ΕΛΑΣ συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών Κύπρου και στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης προανακριτικής έρευνας (εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, χρησιμοποιήσεως ειδικών ανακριτικών τεχνικών, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling)), πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση, ενώ διακριβώθηκε ο ρόλος κάθε μέλους του κυκλώματος.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (14/5) αστυνομική επιχείρηση, κατά την εξέλιξη της οποίας, στο Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν ο 19χρονος και ο 21χρονος να κατέχουν με σκοπό τη μεταφορά στην Κύπρο δύο αποσκευές, με 36 -επιμελώς κρυμμένες- νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν περισσότερα από 42,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (SΚUNK).

Τα ναρκωτικά είχε εισάγει αεροπορικώς η 54χρονη, τις οποίες στη συνέχεια παρέδωσε στον 32χρονο και αυτός με τη σειρά του στον 19χρονο και 21χρονο. Από την περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ακατέργαστη κάνναβη (SKUNK) βάρους 42 κιλών και 560 γραμμαρίων, πιστόλι, 2 γεμιστήρες και 18 φυσίγγια, πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το χρηματικό ποσό των 27.000 ευρώ, 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, 13 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 3 πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, απόκομμα κάρτας SIM, μετρητής χαρτονομισμάτων και ρολό περιτυλίγματος.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 360.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: cnn.gr