Κυριακή 26.06.2022

Εκτακτο πακέτο στήριξης 1,4 δισ. ευρώ για αγρότες

 

Το έκτακτο αυτό μέτρο πρότεινε χθες η Κομισιόν, ενώ τα χρήματα θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) υπό μορφή εφάπαξ καταβολής σε αγρότες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής που επηρεάζονται από σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των εισροών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, ιδίως για την ενέργεια, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, διαταράσσουν τον γεωργικό τομέα, οδηγώντας σε προβλήματα ρευστότητας και ταμειακών ροών για τους αγρότες και τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία ή την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Αντιμετωπίζοντας άμεσα αυτές τις προκλήσεις ταμειακών ροών, το μέτρο θα βοηθήσει τους παραγωγούς όσον αφορά  στις διαταραχές της αγοράς και συνεπώς θα συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τονίζει η Κομισιόν.

«Πράσινο φως»

Ειδικότερα, μόλις εγκριθεί η πρόταση από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, θα επιτραπεί στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κεφάλαια έως και 5% του προϋπολογισμού του ΕΓΤΑΑ για τα έτη 2021-2022, για άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία ή την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων. Αυτό αντιπροσωπεύει δυνητικό προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη καλούνται να στοχεύσουν αυτή τη στήριξη στους δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που ασχολούνται με την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, την αποτελεσματική χρήση των πόρων ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής. Επιλεγμένοι αγρότες και ΜμΕ θα μπορούσαν να λάβουν έως 15.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα. Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Για να κάνουν χρήση αυτής της εξαιρετικής δυνατότητας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποίηση στο πρόγραμμα αγροτικής τους ανάπτυξης εισάγοντας αυτό το νέο μέτρο.

Η χθεσινή πρόταση έρχεται σε συνέχεια της δέσμης στήριξης 500 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς της Ε.Ε. που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου.

Αποθέματα

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εντείνει επίσης την παρακολούθηση των βασικών γεωργικών αγορών που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Μετά από απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή το μηνιαίο επίπεδο των αποθεμάτων τους σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους, ρύζι και πιστοποιημένους σπόρους αυτών των προϊόντων που κατέχουν σχετικοί παραγωγοί, χονδρέμποροι και φορείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε επίσης έναν ειδικό πίνακα ελέγχου που παρουσιάζει ενημερωμένα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο σιταριού, αραβόσιτου, κριθαριού, κραμβόσπορου, ηλιέλαιου και σόγιας σε επίπεδο Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό παρέχει στους φορείς της αγοράς έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών αγαθών για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ