Παρασκευή 24.09.2021

Εκλογικός συναγερμός στο ΚΙΝΑΛ: Επείγουσα εγκύκλιος Χριστοδουλάκη για τα ψηφοδέλτια (Ονόματα)

Τι ζητάει ο Γραμματέας του κόμματος από τους επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν τελικά να τραβήξει το χαρτί της αιφνίδιας εκλογικής αναμέτρησης – αν οι επιδημιολογικές συνθήκες και η πορεία των εμβολιασμών το επιτρέψουν – προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική, αλλά και να προλάβει τη φθορά από τα αδιέξοδά του στην οικονομία.

Στο Κίνημα Αλλαγής μάλιστα θεωρούν ότι πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά το επόμενο διάστημα και εξαιρετικά δύσκολο από οικονομική άποψη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς όλες οι προβλέψεις σκιαγραφούν ένα «καυτό φθινόπωρο» και έναν «βαρύ χειμώνα» με βαθιά ύφεση, υψηλή ανεργία και λουκέτα επιχειρήσεων.

Πρόωρες εκλογές «βλέπει» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο είναι μέσα στον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από… όσα λέει και όσες διαβεβαιώσεις δίνει ο ίδιος».

Επισήμανε δε ότι ο προϋπολογισμός που θα κληθεί να καταθέσει και να ψηφίσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2022 θα είναι ένας σκληρός προϋπολογισμός», καθώς μέσα στο 2022 θα απαιτηθεί η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας (για το 2023), που απαιτούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, περιοριστικές πολιτικές και μείωση του ελλείμματος σε άμεσο χρόνο.

Εκλογικός συναγερμός

Το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού είναι ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικός, που στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής έχει σημάνει συναγερμός. Υπό αυτή την έννοια, στη Χαριλάου Τρικούπη πορεύονται με το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και όσον αφορά τα ψηφοδέλτια, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα, καθώς θα αποτυπωθεί η συσπείρωση και η δυναμική του κόμματος.

Οι εντολές της Φώφης Γεννηματά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής έχει ζητήσει διαδικασίες εξπρές και έχει δώσει δύο εντολές σχετικά με τη συγκρότηση των λιστών.

Τα ψηφοδέλτια να εκφράζουν τη διεύρυνση της Παράταξης και την ανανέωση. Ανανέωση όχι μόνο ηλικιακή, αλλά πολύ περισσότερο μία νέα νοοτροπία που θέλουν να σηματοδοτήσουν για το πολιτικό σύστημα. Πρόθεση, επίσης, της Φώφης Γεννηματά είναι κα η ενισχυμένη συμμετοχή γυναικών.

Η εγκύκλιος Χριστοδουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες εστάλη εγκύκλιος από τον Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη με την οποία ζητείται από τους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών να διερευνήσουν και να ενημερώσουν για τη διαθεσιμότητα συμμετοχής εκ νέου στα ψηφοδέλτια, των υποψήφιων βουλευτών των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Όπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο, στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει «Επιτροπή Ψηφοδελτίων», που θα συσταθεί σε χρόνο συναρτώμενο με τις πολιτικές εξελίξεις και στην οποία θα παραδοθεί η ανωτέρω περιγραφόμενη προεργασία.

Δείτε την εγκύκλιο

Τι θα γίνει με τους πρωτοκλασάτους

Μεγάλο πάντως ενδιαφέρον θα έχει το τι θα συμβεί με τα πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποιο ντόμινο στις υποψηφιότητες.

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωβουλή και να επιστρέψει στην Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κοιτάζει περισσότερο προς τρεις περιφέρειες. Την Ά΄Αθήνας, τον Βόρειο Τομέα και την γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης.

Στο υπόλοιπο Αττικής ο Χριστοδουλάκης

Το θέμα της υποψηφιότητας του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής έχει κλείσει εδώ και καιρό. Θα είναι υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής και έχει ήδη ξεκινήσει να «οργώνει» την Περιφέρεια, πραγματοποιώντας επαφές με κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους. Ο αγώνας δρόμου και η μάχη που δίνει αφορά πρωτίστως να μην χαθεί εκ νέου η έδρα, όπως συνέβη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα βρει απέναντί του την Έφη Χριστοφιλοπούλου, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση της προέδρου του «Ιn Social» (Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία) -πρόκειται για το φορέα που διαδέχτηκε το ΙΣΤΑΜΕ.

Βάζει πλώρη για Αργολίδα ο Χρηστίδης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, κατά πληροφορίες, φαίνεται να βάζει πλώρη για την Αργολίδα, του νομού δηλαδή από τον οποίο κατάγεται, ενώ υπάρχουν και τα σενάρια που τον εμφανίζουν σαν υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του σε νομούς της Πελοποννήσου.

Η συντονίστρια της πανελλαδικής διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου θα είναι εκ νέου υποψήφια στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Στις προηγούμενες εκλογές είχε έρθει πρώτη σε σταυρούς, ωστόσο έμεινε εκτός Βουλής, αφού η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τελικά να κρατήσει την έδρα.

Προς Χίο ο Καμίνης

Όσον αφορά τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αν δει κάποιος προσεκτικά τις κινήσεις του, οδηγείται σε ένα συμπέρασμα: στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος στη Χίο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ούτε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι είναι τόσο επιθετικός σε ό,τι αφορά την κριτική του απέναντι στα πεπραγμένα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.

Συνωστισμός στην Ά Αθηνών

Μεγάλος συνωστισμός αναμένεται να υπάρξει στην Α΄Αθηνών, καθώς εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι, στη μάχη θα ριχτεί και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος πυκνώνει τις εμφανίσεις του με μίνι περιοδείες στις γειτονιές του κέντρου. Ερωτηματικό παραμένει το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Ά Αθηνών ο Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής Σπύρος Καρανικόλας.

Στον μεγάλο «άγνωστο Χ» θα εξελιχθεί για μια ακόμα φορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς οι συζητήσεις θα γίνουν σε πολύ κλειστό κύκλο και τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ