Τετάρτη 07.06.2023

Εκλογές 2023 – Σταϊκούρας: Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι 83 δισ. ευρώ – Ο Τσίπρας προσθέτει μέτρα και ανεβαίνει ο λογαριασμός

«Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ – Κριτική στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές 2023

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μίλησε σήμερα  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μόλις εννέα ημέρες πριν τις εκλογές 2023.

«Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η πρότασή μας. Όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεσμοθετήσαμε το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια στελεχώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ανεξάρτητο συμβούλιο υποχρεώνεται πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού να κάνει έκθεση επί των στοιχείων. Εμείς προτείνουμε, μετά τις εκλογές, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα ώστε αυτό το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο να υποχρεούται να κάνει κοστολόγηση των προγραμμάτων πριν από τις εκλογές, όπως γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

«Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους θεσμούς ώστε να κάνουν ορθή, ορθολογική αξιολόγηση και οι πολίτες να έχουν πλήρη και αντικειμενική εικόνα της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «όχι μόνο κοστολογήθηκαν αλλά εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που απέστειλε το υπ. Οικονομικών στην ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως όλες οι χώρες της Ε.Ε. Άρα, εμείς λογοδοτούμε για το πρόγραμμά μας εντός και εκτός Ελλάδας και κοστολογείται από τους θεσμούς. Από πέρυσι το καλοκαίρι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κανονικότητας, αφού έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που είχε μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχει κίνδυνος να κυλήσει και πάλι η χώρα στα μνημόνια ανάλογα με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Σήμερα, η χώρα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος απ’ ότι η Ιταλία. Και αυτό γιατί υπάρχει αξιοπιστία και σοβαρότητα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Όταν ο Τσίπρας λέει ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες παιδείας και υγείας, αυτά είναι μόνα τους πάνω από 9 δισ. ευρώ. Αποφεύγουν την κοστολόγηση. Ή με αοριστίες ισχυρίζονται ότι από κάπου θα έρθουν δισ. για να καλύψουν το δημοσιονομικό κόστος», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ρεαλιστικό και καλύπτει όλη την ελληνική κοινωνία».

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ