Δευτέρα 24.06.2024

Εκλογές 2023: Αύριο αποφασίζει ο Άρειος Πάγος αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να συμμετέχει

Από τρικ σε τρικ ο καταδικασμένος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής – Πώς ο Κασιδιάρης προσπαθεί να αποφύγει την απαγόρευση – Τα σενάρια για επανασύνδεση με το «ΕΑΝ» του συνταξιούχου αντεισαγγελέα Τάσου Κανελλόπουλου

Με τρικ στο τρικ δείχνει να κινείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στις εκλογές με το Εθνικό Κόμμα Ελληνες και επικεφαλής τον ταξίαρχο (κατόπιν συνταξιοδότησης) Δημήτρη Χατζηλιάδη, μετά από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις με το κόμμα EAN… του συνταξιούχου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η συνεχιζόμενη δημοσκοπική άνοδος του κόμματος Κασιδιάρη -οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τού δίνουν άνετη είσοδο στη Βουλή, εφόσον ο Αρειος Πάγος επιτρέψει τη συμμετοχή του- δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η πολιτικά μονήρης πορεία του κόμματος Κασιδιάρη δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη, αφού πηγές προσκείμενες στον εισαγγελέα Κανελλόπουλο μετέφεραν εδώ και ημέρες την απροθυμία του να δεχτεί μια σειρά από πρωτοπαλίκαρα και συνεργάτες του Κασιδιάρη (Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος κ.ά.) στον πολιτικό του σχηματισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέχεια από τους Ελληνες στο Εάν…, εφόσον το κόμμα του που είχε ιδρυθεί σε ανύποπτο χρόνο τον Φεβρουάριο του 2022 λειτουργούσε ως πολιτική πλατφόρμα για τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς στις εκλογές.

Ο Κασιδιάρης από την άλλη δεν έκανε πίσω, συνεπώς οι -μέχρι πριν από μερικές ημέρες- συνοδοιπόροι τα έσπασαν και ο κ. Κανελλόπουλος κινήθηκε με τη σειρά του μόνος καταθέτοντας στον Αρειο Πάγο ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής στις εκλογές. Πηγές πέριξ του Κασιδιάρη σπεύδουν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συνταύτιση απόψεων με τον κ. Κανελλόπουλο ώστε να υπάρξει και οριστική ρήξη.

Αυτό, βεβαίως, δεν απηχεί την πραγματικότητα, καθώς το μεταξύ τους «νταραβέρι», η ανάληψη των ηνίων του κόμματος των Ελλήνων, που έχει ιδρύσει ο πρωτόδικα καταδικασμένος και έγκλειστος στις Φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης, καθώς και η προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού του έγινε… υπό το φως της ημέρας και συνοδευόταν από αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Κανελλόπουλου και δημοσιεύματα του φιλικού, στον Κασιδιάρη, Τύπου.

Στη φάκα

Αρμόδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν μιλώντας στο protothema.gr ότι ο τρόπος που κινήθηκε εν τέλει ο Κασιδιάρης τον οδηγεί στη φάκα του νέου νόμου, παρά την απόρριψη -για τυπικούς λόγους- προσφυγής που κατέθεσε το κόμμα «Ελληνες» για τη χρήση του συγκεκριμένου προσδιορισμού και από τον Κασιδιάρη, το κόμμα του οποίου φέρει την ονομασία Εθνικό Κόμμα – Ελληνες. Κι αυτό γιατί ο Αρειος Πάγος θα κληθεί σε πρώτη φάση να εξετάσει τη φυσική ή την πραγματική ηγεσία του νεοπαγούς σχηματισμού.

Και μπορεί ο Κασιδιάρης να μην εμφανίζεται ως φυσικός αρχηγός, είναι όμως η ψυχή του κόμματος. Αλλωστε, η δικηγόρος του ήταν αυτή που το πρωί της περασμένης Τετάρτης ανακοίνωσε τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα και τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας.

Οπως εκτιμούν, όμως, οι ίδιες πηγές, ακόμα κι αν το κόμμα καταφέρει να ξεφύγει από τη δικλίδα ασφαλείας σχετικά με την ηγεσία του, υπάρχει η επόμενη διάταξη που αναφέρει ότι η ύπαρξη καταδικασμένου για αδικήματα όπως αυτά για τα οποία κρατείται ο Κασιδιάρης κρίνεται ως επιβαρυντική περίσταση για τη συμμετοχή του πολιτικού σχηματισμού εν συνόλω στις εκλογές, καθώς δύναται να εκληφθεί ως απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η επόμενη κίνηση

Κατά τη συνήγορό του Βάσω Πανταζή, ο Κασιδιάρης εμφανίζεται απαισιόδοξος για το αν ο Αρειος Πάγος θα εγκρίνει τη συμμετοχή του κόμματός του στις εκλογές, σε αντίθεση με την ίδια που εμφανίζεται βέβαιη ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα… αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις Κασιδιάρη και δεν εφησυχάζει. Η εκτίμηση ανώτερων πολιτικών και δικαστικών κύκλων είναι ότι πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του να τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας, κανείς, όμως, δεν θέλει να προκαταλάβει την κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Από την άλλη, με το «γκελ» του Κασιδιάρη στο αντισυστημικό κοινό, αλλά και σε πολλούς νέους, πολύπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από το αν ua συμμετάσχει ή μη ο νεοπαγής πολιτικός σχηματισμός στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες του, ακόμα κι αν κοπεί από τις πρώτες εκλογές. Και ενώ μπορεί να προσφύγει στο Εκλογοδικείο, αρκετοί επεξεργάζονται ένα μακιαβελικό σενάριο.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και σε αυτό το σενάριο ο Αρειος Πάγος θα αναλάβει δράση, εφόσον σε μια τέτοια περίπτωση θα επιχειρηθεί μια προφανής μεθόδευση. Ο Κασιδιάρης, όμως, μπορεί να επιχειρήσει να πατήσει πάνω στο πρώτο πράσινο φως του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κανελλόπουλου και να κάνει με τη σειρά του λόγο για μεθόδευση, σε περίπτωση που αυτό κοπεί εν όψει των δεύτερων εκλογών λόγω της δικής του εμπλοκής ή απλής στήριξης.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι το προφανές αλισβερίσι που έγινε επί εβδομάδες λειτουργεί ως «επιβαρυντική περίσταση» και για το Εάν… του Κανελλόπουλου εφόσον επανέλθει σε τροχιά δεσμών με το σύστημα Κασιδιάρη.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ