Τρίτη 03.08.2021

Εκκρεμείς συντάξεις: Στόχος 40.000 εγκρίσεις τον μήνα με τη συμβολή ιδιωτών

Μπορεί ο όγκος των αιτήσεων συνταξιοδότησης να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 8% τον μήνα, ωστόσο το τελευταίο επτάμηνο παρατηρείται, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση “Άτλας” που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αν και λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας της COVID-19, ολοκλήρωσαν 52.111 συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Το ίδιο διάστημα, όμως, υποβλήθηκαν 39.519 νέα αιτήματα για σύνταξη. Αυτή η σημαντική αύξηση των αιτήσεων έχει ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η μείωση των εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το κύμα φυγής προς σύνταξη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σπεύδουν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση λόγω της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει τις προθεσμίες για τις αιτήσεις παραίτησης τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο συνταξιοδότησής τους.

Παράλληλα, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης μεγαλώνει και από τους χιλιάδες ασφαλισμένους που υπό τον φόβο της κατάργησης των σημερινών μεταβατικών διατάξεων που δίδουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης τους πολύ πριν από το 67ο έτος ηλικίας, ετοιμάζουν τους συνταξιοδοτικούς φακέλους τους.

Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν στο «powergame.gr» ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν θα αλλάξει και η ανησυχία των ασφαλισμένων είναι αδικαιολόγητη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αν η απονομή συντάξεων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς το στοκ θα εξαλειφθεί σε τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων να λυθεί άμεσα και για δια παντός, καθώς οι πιέσεις για εξάλειψη του φαινομένου τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τους θεσμούς είναι ισχυρές.

Προς αυτή την κατεύθυνση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εργάζονται για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων-λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Κι αυτό, γιατί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο το φαινόμενο των εκκρεμών αιτήσεων θα εξαλειφθεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η ροή των απονομών συντάξεων θα φτάσει τις 35.000-40.000 ανά μήνα, από 16.000 που είναι κατά μέσο όρο σήμερα.

Με απλά λόγια, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι με την συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εφικτό να διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδίδονται κάθε μήνα από το υπερταμείο ασφάλισης.

Φυσικά, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλει η ψηφιακή ολοκλήρωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, η επίλυση οργανωτικών ζητημάτων, η ενίσχυση των τμημάτων απονομής με 100 συμβασιούχους, καθώς η παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.powergame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ