Τετάρτη 22.05.2024

Είναι καλή επιλογή η υποψηφιότητα Μπελέρη;

Σάκης Μουμτζής

Είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει έλλειμμα δεξιού προφίλ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το έλλειμμα δεν το πλήρωνε πολιτικά είτε γιατί δε φαινόταν είτε γιατί αν και ήταν ορατό, ήταν συγχρόνως και ανεκτό λόγω του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τώρα όχι μόνον η κυβερνώσα Αριστερά δεν υπάρχει ως απειλή, αλλά και η Νέα Δημοκρατία υπερακόντισε με τις πολιτικές της, σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα, τις αντοχές συντηρητικών ψηφοφόρων της.

Αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, κάτι που έχει σημάνει έναν μικρό συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ αναζητούνται ένας ή δύο υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που θα έχουν πρόσβαση στο ακροατήριο το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν κυρίως λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των γνωστών αβελτηριών στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Η παραίτηση της κυρίας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου διευρύνει το κενό που υπάρχει σε αυτόν τον χώρο.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και αυτό του Φρέντι Μπελέρη, του Βορειοηπειρώτη εκλεγμένου δήμαρχου της Χειμάρρας, που κρατά φυλακισμένο το καθεστώς του Έντι Ράμα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν τελικά ο πρωθυπουργός συμπεριλάβει τον φυλακισμένο Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, πρώτα-πρώτα απαντά στην πρόκληση του Έντι Ράμα, ενώ αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγχρόνως καλύπτει το δεξιό ακροατήριό του, με τις γνωστές εθνικές ευαισθησίες, που επιζητεί τη δικαίωση του φυλακισμένου Βορειοηπειρώτη δημάρχου, καθώς θα είναι βέβαιη η εκλογή του.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω πως μια οποιαδήποτε υποψηφιότητα με ακραιφνές δεξιό προφίλ, ενδέχεται τελικά να έχει αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών για τη Νέα Δημοκρατία. Οι ψήφοι που θα φέρει να είναι λιγότεροι από αυτούς που θα διώξει. Με την υποψηφιότητα Μπελέρη αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει. Θα είναι μια υποψηφιότητα εθνικού ακροατηρίου, που μόνον θα προσθέσει.

Με λίγα λόγια η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι αυτό που ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, αν βεβαίως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ψάχνει για μια τέτοια υποψηφιότητα.

Πού μπορεί να κολλήσει το θέμα; Ποιοι παράγοντες μπορεί να δράσουν ανασταλτικά στην υποψηφιότητα Μπελέρη;

Υπάρχει ο φόβος η Ελλάδα να κατηγορηθεί για ανάμιξη στην εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Διότι μπορεί ο Μπελέρης να ανήκει στην ελληνική μειονότητα, όμως δεν παύει να είναι Αλβανός υπήκοος, που υπόκειται στη δικαιοδοσία των αλβανικών αρχών. Το ότι η Αλβανία ελάχιστη σχέση έχει με το κράτος δικαίου αυτό φαίνεται πως δεν απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.

Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε πιέσεις από φίλους και συμμάχους να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή, ενώ και στο εσωτερικό της είναι γνωστές οι φωνές που υποστηρίζουν πως η υπόθεση Μπελέρη δε θα πρέπει να οξύνει κι άλλο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ερωτήματα:

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός; Τι θα ζυγίσει η ζυγαριά του; Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα αντιληφθεί πως η μεγάλη εικόνα στην προκειμένη περίπτωση είναι το κύρος της Ελλάδας στην περιοχή; Και αυτό το κύρος περνά και μέσα από την τύχη του Φρέντι Μπελέρη;

Πηγή:  liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ