Η ξαφνική αιμορραγία από το πέος, ακόμα και υπό μορφήν περιορισμένης παρουσίας στα ούρα (αιματουρία) ή το σπέρμα (αιμοσπερμία) δεν είναι ευχάριστη περίσταση. Μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις αιτίες, να αποτελεί ένδειξη σοβαρής νόσου ή επείγον περιστατικό και, σύμφωνα με τον γιατρό Δρ Kristopher Bunting, καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της  Augusta τα παρακάτω είναι όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

Πού παρατηρείται η αιμορραγία

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε αν η αιμορραγία είναι εξωτερική και προέρχεται από το δέρμα ή την ακροπροσθία ή ή εσωτερική μέσα από την ουρήθρα. Στην πρώτη περίπτωση πιθανώς υπάρχει κάποια δερματική βλάβη, κόψιμο, αμυχή ή άλλος τραυματισμός. Η αιματουρία και αιμοσπερμία ή απλώς η αιμορραγία από την ουρήθρα μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος ή του προστάτη. Ο τραυματισμός ή η λοίμωξη των όρχεων, τέλος, πολύ σπάνια προκαλεί αιμορραγία.

Το αίμα που βγαίνει από το πέος μπορεί να είναι σκούρο έως έντονο κόκκινο και μπορεί να περιέχει μικρούς (ενίοτε κολλώδεις) θρόμβους, να προσδώσει ροζ έως βαθυκόκκινη απόχρωση στα ούρα και να συνοδεύεται από πόνο, μολονότι τις περισσότερες φορές η αιμορραγία είναι ανώδυνη.