Πέμπτη 28.03.2024

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Και όμως, ο φονιάς πατέρας μπορεί να διεκδικήσει επικοινωνία με τη μικρή Λυδία…

«Το θέμα της μικρής Λυδίας δεν έληξε με την προσωρινή δικαστική απόφαση» , λέει στο protothema.gr η ποινικολόγος Κατερίνα Μαυροειδή

Μπορεί η μικρή Λυδία, κόρη της αδικοχαμένης 20χρονης Καρολάιν Κράουτς και του καθ’ ομολογία δολοφόνου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου εδώ και λίγες ημέρες να βρίσκεται στην Αλόννησο, μετά την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου να παραχωρήσει την επιμέλεια στους γονείς της μητέρας της, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με το μέλλον της διαδικασίας, αλλά και το κατά πόσο ο πατέρας της αν και στην φυλακή, θα μπορεί να διεκδικήσει την επικοινωνία μαζί της.

Από την προσωρινή απόφαση, μπορεί να έχει αφαιρεθεί το όποιο δικαίωμα από τον δράστη του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, όμως δεν αποκλείστηκαν οι γονείς του, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν την μικρή στην Αλόννησο κάθε μήνα για μια εβδομάδα και συγκεκριμένες ώρες.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η ποινικολόγος Κατερίνα Μαυροειδή που στις δικαστικές αίθουσες έχει κληθεί πολλές φορές να χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις με θύματα ανήλικα παιδιά, το θέμα της μικρής Λυδίας δεν έληξε με μια προσωρινή δικαστική απόφαση, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν:

«O άδικος χαμός μιας νεαρής μητέρας 20 ετών, που έχασε την ζωή της με ένα ειδεχθέστατο τρόπο από τα χέρια του δράστη, οδηγώντας την σε έναν αργό, αλλά και βασανιστικό θάνατο, προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην κοινή γνώμη, οργής, θλίψης και μίσους στο πρόσωπο του κατηγορουμένου, αλλά παράλληλα και μεγάλη αγωνία για την τύχη του έτερου θύματος που δεν είναι άλλο, από το μόλις 12 μηνών βρέφος, που με βίαιο τρόπο έκοψε τον δεσμό του με την φυσική του μητέρα» αναφέρει η δικηγόρος και προσθέτει:

«Προσφάτως εκδόθηκε η διάταξη της Εισαγγελέως, σύμφωνα με την οποία, ανατίθεται προσωρινά η επιμέλεια της μικρής Λυδίας στην οικογένεια του θύματος και παράλληλα με την εν λόγω διάταξη αφαιρέθηκε προσωρινά η γονική μέριμνα από τον πατέρα. Κατ’ αρχήν η διάταξη, η οποία έχει εκδοθεί από την Εισαγγελέα σχετικά με την μικρή Λυδία είναι προσωρινή και έχει υποχρέωση να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο εντός προθεσμίας ενός μηνός το οποίο θα κρίνει και για τα δύο αυτά ζητήματα με οριστική απόφαση. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με την αφαίρεση γονικής μέριμνας και επικοινωνίας ανήλικου τέκνου».

Σύμφωνα με την δικηγόρο ο καθ’ ομολογία δολοφόνος της Καρολάιν αν και μπορεί με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου να χάσει την γονική μέριμνα όμως θα μπορεί εκ του νόμου να την επανακτήσει ξανά:

«Στην αφαίρεση της γονικής μέριμνας όπως εν προκειμένω ο πατέρας του ανήλικου τέκνου παύει να είναι δικαιούχος, είναι όμως φορέας. Αυτό σημαίνει ότι απλά η αφαίρεση της γονικής μέριμνας τίθεται σε αδράνεια, καθώς μένει ανενεργή για ένα χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια διατηρεί εκ του νόμου την δυνατότητα να επανακτήσει το δικαίωμα γονικής μέριμνας ως προς το ανήλικο τέκνο του στη πορεία του χρόνου και ανάλογα των μεταβολών που θα προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και κατά την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο θα αφαιρέσει την γονική μέριμνα, από τον καθ’ ομολογίαν, δολοφόνο, έχει δικαίωμα ο ίδιος να ανακαλέσει ή να μεταρρυθμίσει την οριστική απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου».

Αναφαίρετο δικαίωμα η επικοινωνία 

«Όσον αφορά την επικοινωνία του κατηγορούμενου πατέρα με το ανήλικο τέκνο πρέπει να επισημανθούν και να γίνουν σαφή τα εξής: Η γονική μέριμνα αφορά τρία βασικά δικαιώματα της επιμέλειας, της διοίκησης περιουσίας του τέκνου και της εκπροσώπησής του. Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα της επικοινωνίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα, διαρκές απόλυτο και αυστηρά προσωποπαγές. Ακόμη και αν έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, έχει δικαίωμα ο κατηγορούμενος να ζητήσει την επικοινωνία με το ανήλικο τέκνο του, μάλιστα οι απόψεις αυτές ενισχύονται από συγκεκριμένες διατάξεις» αναφέρει η ποινικολόγος Κατερίνα Μαυροειδή και συνεχίζει:

«Σε ομοειδείς υποθέσεις ειδεχθών υποθέσεων, τις οποίες έχω χειριστεί ως συνήγορος προς υπεράσπιση της κατηγορίας, έχουν εκδοθεί αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ενώ το Δικαστήριο έκρινε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή την αφαίρεση της γονικής μέριμνας, στην πορεία και μετά από κάποια χρόνια, λόγω μεταβολής συνθηκών, με αίτημα του κατηγορούμενου δράστη, έκρινε το Δικαστήριο την άρση αφαιρέσεως της γονικής μέριμνας.

Συνεπώς καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι κάθε υπόθεση είναι μοναδική, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και σύμφωνα με την νομική επιστήμη, όταν μια υπόθεση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο νομικό στάδιο όπως εν προκειμένω απαγορεύεται να εκφράζονται έωλα και επιπόλαια συμπεράσματα, πόσο μάλλον, όταν ακούγονται δημόσια, και υπάρχει κίνδυνος παραπληροφορήσεως και σύγχυσης της κοινής γνώμης».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ