Δευτέρα 24.06.2024

Εγκαίνια Παθολογικής- Ψυχιατρικής Κλινικής στο “Σκυλίτσειο”

Εγκαινιάστηκαν οι νέες πτέρυγες της παθολογικής και ψυχιατρικής κλινικής, μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των κτηρίων 3 και 4 του «Σκυλίτσειου» Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Προηγήθηκε ο αγιασμός από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων της 2η ΥΠΕ και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Σκυλίτσειο. Ο Σεβασμιότατος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Αγίους που συνδέονται με την ιατρική, τα ονόματα των οποίων είχε επικαλεστεί λίγο νωρίτερα κατά την απόλυση της Ακολουθίας του Αγιασμού, αλλά και σε περικοπές από την Παλαιά και Καινή διαθήκη όπου επισημαίνεται ο ρόλος των ιατρών και η σημασία του φαρμάκου στην ίαση των ανθρώπων.

Χίος: Εγκαίνια Παθολογικής- Ψυχιατρικής Κλινικής στο “Σκυλίτσειο”

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας στα θέματα υγείας και πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ένταξη και άλλου έργου σημειώνοντας ότι «κάθε δομή υγείας θεραπεύει πολλές δυστυχίες». Ευχαρίστησε τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Χίου για τη συνεισφορά του στην ολοκλήρωση, όχι όμως και τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη και σήμερα ανεξάρτητο Περιφερειακό Σύμβουλο Παντελή Μπουγδάνο.
Με την ευχή να μην χρειαστούν οι κλίνες, χαιρέτισε την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες ξεκίνησαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου.

Ακολούθησε η Διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Κανταράκη που ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Ιδιαίτερη αναφορά στους εφοπλιστές Λουκά Κτιστάκη και Παναγιώτη Τσάκο που χρηματοδότησαν τη συγκεκριμένη μελέτη ανακατασκευής των δύο κτηρίων (που ανήκουν στο ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου οι εργασίες ανέγερσης του οποίου ξεκίνησαν στα 1883 με την οικονομική στήριξη των αδελφών Σκυλίτση). Η κα Κανταράκη, σημείωσε επίσης ότι με χρηματοδότηση του κ. Λουκά Κτιστάκη πραγματοποιείται και η μελέτη για τα κτήρια 1 και 2 του Νοσοκομείου και ότι περιμένουν σύντομα να την παραδώσουν οι μελετητές.

Στο ιστορικό του έργου, που σημείωσε καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει στη σημερινή ημέρα των εγκαινίων, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής. Θετική εντύπωση η συγγνώμη προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, αφού τα εγκαίνια έγιναν ημέρα της απεργιακής τους κινητοποίησης, που όπως είπε ο κ. Βρουλής ήδη είχε γίνει η αποστολή των προσκλήσεων.
Στις δύο κλινικές έχει ήδη τοποθετηθεί σύγχρονος ξενοδοχειακός εξοπλισμός και άμεσα θα γίνει η μεταφορά των ασθενών στις 30 κλίνες της Παθολογικής, ενώ 5 κλίνες στο ισόγειο θα λειτουργούν στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Και απεργιακή συγκέντρωση
Αξίζει πάντως να κρατηθούν οι επισημάνσεις του Σωματείου εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου. Η Ψυχιατρική κλινική μην έχοντας πλήρη στελέχωση ιατρών θα λειτουργεί στο πρώτο διάστημα ως κλινική ημέρας, χωρίς νοσηλείες ασθενών. Επίσης ότι από την Παθολογική κλινική λείπουν οι βοηθητικοί χώροι, αποδυτήρια κλπ, γεγονός που όπως είπαν τα κοντέϊνερ δυστυχώς θα παραμείνουν στο χώρο του Νοσοκομείου. Επίσης επισήμαναν την χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης για τα κτήρια 1 και 2, αφού το κτήριο 2 στο οποίο βρισκόταν πριν η Παθολογική αντιμετωπίζει από το 2017 προβλήματα.

Χίος: Εγκαίνια Παθολογικής- Ψυχιατρικής Κλινικής στο “Σκυλίτσειο”ΣΕΣΝΟΧ: Απεργιακή συγκέντρωση 12/7/2023 Νοσοκομείο Χίου

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ