Δευτέρα 23.05.2022

ΕΕ: Ξεκινά αύριο η συζήτηση επί του σχεδίου της Κομισιόν για “φρένο” στις εξαγορές από ξένες εταιρείες

Ξεκινά την Πέμπτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση επί του σχεδίου που παρουσίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να βάλει “φρένο” στις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες εταιρείες που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, εν μέσω φόβων για επέλαση των Κινέζων.

Το μπλοκ των 27 φοβάται ότι οι κινεζικές εταιρείες που υποστηρίζονται από το Πεκίνο θα αξιοποιήσουν την οικονομική στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης για να αποκτήσουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρουσίασε πέρυσι μία πρόταση που έχει στόχο τη θέσπιση μέτρων για την προστασία του ανταγωνισμού. Η πρόταση καλύπτει προσφορές εξαγοράς στο πλαίσιο δημόσιων διαγωνισμών και έχει στόχο να αποτρέψει επιδιώξεις ξένων εταιρειών μέσω επιδοτήσεων από τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν τα μερίδια αγορά ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλάδους ή υποδομές στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ.

Τόσο οι χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Τετάρτη στις βασικές θέσεις της πρότασης, ωστόσο αναμένεται αύριο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον καθορισμό των λεπτομερειών, προτού αυτή καταστεί νόμος.

Στον αντίποδα, οι Ευρωβουλευτές θέλουν τα τεθεί χαμηλότερα ο πήχης, για να αποφευχθεί μεγαλύτερος αριθμός εξαγορές και δημόσιων διαγωνισμών.

Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ