Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των περιορισμών του καπνίσματος, όπως αποκάλυψαν το Politico και το Euronews. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των απαγορεύσεων καπνίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, ζωολογικοί κήποι, πισίνες, λουνά παρκ και ταράτσες.
Τα συγκεκριμένα μέτρα, ουσιαστικά, θα επεκτείνουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του 2009 που αποσκοπούσαν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς αφορούν την καθαρότητα των αερολυμάτων σε «καθορισμένους εξωτερικούς χώρους αναψυχής», ιδίως σε σημεία όπου συχνάζουν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν επίσης νέες μορφές προϊόντων καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (vapes), ανεξαρτήτως αν περιέχουν νικοτίνη ή όχι.
Σύμφωνα με το Euronews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει τους περιορισμούς καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους που σχετίζονται με υπηρεσίες εστίασης, όπως καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα επηρεάσουν επίσης τις στάσεις λεωφορείων, τα αεροδρόμια και εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με χώρους εργασίας, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία.
Φωτογραφία: Ernst-Günther Krause / Unsplash
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών έχει ως στόχο την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και των αερολυμάτων. Κάθε χρόνο στην ΕΕ, περίπου 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω του καπνίσματος, εκ των οποίων πολλές από αυτές τις περιπτώσεις σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν επίσης στην καταπολέμηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και την προώθηση της πρόληψης της υγείας.
Η αναθεώρηση περιλαμβάνει τη σύσταση για ευρύτερη προστασία σε εξωτερικούς ή ημι-εξωτερικούς χώρους, που ορίζονται ως μερικώς καλυμμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως βεράντες, μπαλκόνια και αίθρια, που σχετίζονται με διάφορες υπηρεσίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που τα κράτη-μέλη μπορούν να ακολουθήσουν για να ενσωματώσουν τις προτάσεις στη χώρα τους, ενώ η επιτυχία των μέτρων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον τρόπο υιοθέτησής και εφαρμογής τους από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Φωτογραφία: Ernst-Günther Krause / Unsplash
Η αναθεώρηση αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ να δημιουργήσει μια «Γενιά Χωρίς Καπνό» (Tobacco-Free Generation) μέχρι το 2040, όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού. Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές του 2009 είχαν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση της έκθεσης στον καπνό, και οι νέες προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση αυτών των επιτευγμάτων και στη βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.
πηγή enikos.gr