Δευτέρα 11.12.2023

Ε. Λιακούλη για προεκλογικό Ν/Σ ΥΠΕΣ: «Μόνη αποδεκτή λύση, η απόσυρση ! »

«Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας, που ασεβεί στον πιο ιερό χρόνο της τοπικής δημοκρατίας, την προεκλογική περίοδο», χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α. και την κατάργηση Νομικών Προσώπων», η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ως Ειδική Αγορήτρια κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

«Αυτό δεν είναι “αναμόρφωση”, όπως επικοινωνιακά διαφημίζετε στον τίτλο του Νομοσχεδίου, αυτό είναι παραμόρφωση», καυτηρίασε η Λαρισαία Βουλευτής και επανέλαβε το αίτημα απόσυρσης, που το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει μετ’ επιτάσεως ήδη πριν μία εβδομάδα, προτού κατατεθεί το Νομοσχέδιο.

Αναπτύσσοντας αναλυτικά την επιχειρηματολογία της σε διαδοχικές παραμέτρους τεκμηρίωσης, καταλόγισε «μικροκομματική σκοπιμότητα στην Κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «”πυροτέχνημα” αποπροσανατολισμού του προεκλογικού διαλόγου, παλαιοκομματικό “δωράκι” σε γαλάζιους υποψήφιους να μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις σωτηρίας δημοτικών δομών από την κατάργηση, ή το αντίστροφο, αναλόγως του ακροατηρίου».

Η Ε. Λιακούλη υπογράμμισε πως «για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, την Παράταξη που γέννησε τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ιστορικές τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Στεκόμαστε απέναντι και σας ζητάμε να αποσυρθούν:

– Η οριζόντια, υποχρεωτική, αυτοδίκαιη κατάργηση των περίπου 1.200 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων, Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων, Σχολικών Επιτροπών.

– Το πλήθος επικίνδυνων ρυθμίσεων που “παίζουν στα ζάρια” την ομαλή άσκηση αρμοδιοτήτων και την εξυπηρέτηση αναρίθμητων συμπολιτών μας.

– Το ντροπιαστικό “εργοστάσιο παραγωγής ρουσφετιών” που στήνετε, δίνοντας εξουσία στους εαυτούς σας να κρατάτε στη ζωή, ή όχι, όποιο Νομικό Πρόσωπο βολεύει τη Ν.Δ.

– Η λήψη καθοριστικών για το μέλλον μακροπρόθεσμων αποφάσεων πολιτικής βαρύτητας από Δημοτικές Αρχές που ενδεχομένως θα έχουν ηττηθεί στις εκλογές.

– Οι αυταρχικές ρυθμίσεις που συρρικνώνουν τον δημοκρατικό διάλογο, την πολυφωνία, τη συμμετοχική λειτουργία και λήψη αποφάσεων, με τις ανατροπές στα όργανα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α.

– Οι «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.

– Οι τζάμπα Αντιδήμαρχοι δύο ταχυτήτων.

– Ο περιορισμός δικαιωμάτων των παρατάξεων.

– Ο εμπαιγμός με το ψευδές κυβερνητικό ενδιαφέρον περί δήθεν λογοδοσίας, τη στιγμή που ταυτόχρονα, σε δύο άρθρα, περιορίζετε ακόμα περισσότερο, έως καταργείτε, το δικαίωμα των επικεφαλής παρατάξεων να θέτουν προ ημερησίας θέματα.

– Η επικοινωνιακή κοροϊδία της Κυβέρνησης, περί δήθεν εισαγωγής δεικτών επιδόσεων, τη στιγμή που εισάγετε μόνο ένα γενικόλογο ευχολόγιο, όπου παραπέμπετε τα πάντα αόριστα σε υπουργικές αποφάσεις, σαν να ζητάτε από εμάς τους Βουλευτές να βάλουμε υπογραφή σε λευκή σελίδα.

– Οι ρυθμίσεις που παγιώνουν τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο “μαριονέτας”.

– Οι δημοσιονομικές διατάξεις, που μονιμοποιούν, ως δεδομένη κανονικότητα την οικονομική μιζέρια των Δήμων, τα αναποτελεσματικά “μπαλώματα” της αυτοδιοικητικής ανέχειας.

– Κάθε αοριστολογία που αφήνει περιθώριο να επιβαρυνθούν οι Κ.Α.Π. των Ο.Τ.Α».

«Χθες βράδυ, πάλι η θεσσαλική γη βίωσε μια νύχτα τρόμου. Ο Τόπος μας, είναι ακόμα “ναυαγισμένος” στη λάσπη, εγκλωβισμένος σε μια απερίγραπτη τραγωδία. Οι συντοπίτες μου τρέμουν από το φόβο μπροστά στον επικείμενο χειμώνα. Αυτή τη στιγμή της καταστροφής και της απόγνωσης, λοιπόν, η Κυβέρνηση, με αυτό το Νομοσχέδιο, μας καλεί να συμφωνήσουμε ότι πάνω στην κορύφωση του χειμώνα, την Πρωτοχρονιά, πρέπει να αλλάξει χέρια η αρμοδιότητα καθαριότητας του οδικού δικτύου, των παράπλευρων οδών και των πρανών, μια αρμοδιότητα άμεσα συσχετιζόμενη με πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση πλημμελούς άσκησης, ώστε όπου σήμερα ανήκει στις Περιφέρειες, να περάσει στους Δήμους. Οι Δήμοι σας τεκμηρίωσαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά εσείς επιμένετε, “ντε και σώνει”, με το ζόρι, να αλλάξει η αρμοδιότητα στο πιο επικίνδυνο χρονικό σημείο, μες στο χειμώνα και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που θα αλλάζει η “σκυτάλη” των παλιών και των νέων Δημοτικών Αρχών. Βρίσκεστε “εκτός τόπου και χρόνου”», επισήμανε η Ε. Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. ανέδειξε εκτενώς την αγωνία που γεννά ο αιφνίδιος “θάνατος” εκατοντάδων Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, με ενδεικτικά παραδείγματα -και από τη Λάρισα και πανελλαδικά- για «Φορείς με κοινωνικό έργο, που αγκαλιάζουν τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε κρίση», κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου” για «πολύπλευρες καθυστερήσεις και παράπλευρες επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων, με τελικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της κοινωνίας». «Επιτέλους, αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματα του Ελληνικού Λαού, τουλάχιστον ας μην προσθέτει νέα. Αν δεν θέλει να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον ας μην βάζει “τρικλοποδιές” στη λειτουργία της», τόνισε με έμφαση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ