Δευτέρα 08.08.2022

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ύστερα από χρόνια ταλαιπωρίας, έφτασε η στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να βγάζουν ασφαλιστική ενημερότητα για τη μεταβίβαση ακινήτου χωρίς να πρέπει να επισκεφτούν υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ!

Αν κάποιος έχει χρέη και θέλει να πουλήσει ένα ακίνητό του, για να κάνει τη μεταβίβαση δεν χρειάζεται να επισκεφτεί κατάστημα του e-ΕΦΚΑ για να βγάλει την ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς πλέον θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο οι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ οφειλές κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος.

Πλέον, αυτές οι τρεις επισκέψεις καταργούνται και τη θέση τους παίρνει η ηλεκτρονική έκδοση βεβαίωσης οφειλής.

Στις περιπτώσεις που ο συναλλασσόμενος επιθυμεί να καρπωθεί το τίμημα και να ζητήσει διασφάλιση της οφειλής (π.χ. εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο), τότε η επικοινωνία με το ΚΕΑΟ πραγματοποιείται μέσω e-mail και, κατ’ εξαίρεση, μπορεί να απαιτηθεί επίσκεψη σε υποκατάστημα.

Παράλληλα, αυτοματοποιείται ο τρόπος καταβολής των παρακρατούμενων ποσών από τους συμβολαιογράφους. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η καταβολή από τους συμβολαιογράφους των παρακρατούμενων από το τίμημα ποσών οφειλής όχι μόνο δεν ήταν αυτοματοποιημένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσε ακόμα και κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις αυτών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Τώρα, πλέον, η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.

Πηγή: newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ