Δευτέρα 24.06.2024

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους – Ποιους θα επιβαρύνει

Από τι θα εξαρτηθεί η υποχρεωτική ή εθελοντική βάση του νέου «πράσινου φόρου» – Ποιους θα επιβαρύνει – Κυβέρνηση: Πρόσθετες δαπάνες για αποζημιώσεις λόγω Daniel – Εξετάζεται ειδικό τέλος κλιματικής αλλαγής

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν προβλεφθεί έσοδα από μία εισφορά πράσινου χαρακτήρα που θα χρηματοδοτήσει την αποζημίωση των καταστροφών και την θωράκιση της χώρας. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν το πράσινο τέλος, εισφορά η φόρος, θα εισπραχθεί σε υποχρεωτική ή σε εθελοντική βάση.

Μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών θα σχεδιάσει βάσει δύο σεναρίων.

– Στο πρώτο σενάριο επιβάλλεται πράσινος φόρος στοχευμένα χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Θα έχει δηλαδή περιορισμένη αλλά ουσιαστική εισπρακτική εμβέλεια.

– Το δεύτερο σενάριο δεν μιλάει τόσο για φόρο όσο για έναν «κουμπαρά» στον οποίο θα μαζευτούν οι «πράσινες εισφορές» σε εθελοντική βάση.

Από ποιους; Από τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις και όσους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Τι μένει να φάνει; Το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει μέχρι τότε να προεξοφλήσει την εθελοντική συμμετοχή όσων μπορούν να συνεισφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα το κομμάτι της κρατικής αρωγής που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ ( τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις για τους αγρότες). Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό θα δοθούν από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Το σημαντικό είναι ότι οι δωρεές έχουν ξεκινήσει. Ήδη η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι προσφέρει 50 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών. Η κατανομή των κονδυλίων θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Σε συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από την εφοπλιστική κοινότητα να καταθέσει και αυτή τον οβολό της.

Όλες οι «δωρεές» έως το τέλος του έτους θα κατατίθενται – εχόντων και μη – στον ειδικό λογαριασμό Κρατικής Αρωγής με ΙΒΑΝ GR9501000230000002341227461. Από το 2024, θα αποτελούν απευθείας έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παράλληλα θα πρέπει να «τρέξουν» και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Το σχετικό αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη θα πρέπει να κατατεθεί σε 3 μήνες από την καταστροφή.

Πηγή: newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ