Πέμπτη 06.10.2022

DW: Η Τουρκία είναι κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος

«Η διαφθορά στην Τουρκία δεν προέρχεται όμως μόνο από την τωρινή κυβέρνηση του AKP, αλλά είναι ιστορικά βαθιά ριζωμένη», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle σημειώνοντας ότι η FATF κατέταξε τη χώρα στη λεγόμενη «γκρίζα λίστα».

«Εδώ και εκατό χρόνια η οικονομική πολιτική της Τουρκίας έχει αφήσει πολλά περιθώρια για παράνομες δραστηριότητες», λέει ο Αμερικανός καθηγητής Ράιν Τζίνγκερας που ερευνά τη σχέση μεταξύ κράτους και εγκληματικών οργανώσεων και παρακολουθεί ιδιαιτέρως το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό, ενώ κάνει λόγο για σκιώδεις δραστηριότητες.

«Οι ρήξεις, οι αντιφάσεις και οι εντάσεις στην πολιτική έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια εξαιρετικά προσοδοφόρα άτυπη οικονομία», επισημαίνει ο Ράιν Τζίνγκερας.

Η DW υπενθυμίζει δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασαν τη δουλειά τους πριν από λίγες ημέρες. Τα ονόματά τους σχετίστηκαν με ένα σκάνδαλο δωροδοκίας. Ο Σερκάν Ταράνογλου απολύθηκε από τον Ερντογάν και ο Κορκμάζ Καρατζά παραιτήθηκε, δικαιολογώντας την απόφασή του με προβλήματα υγείας.

«Πίσω από τις εξελίξεις κρύβεται ο υπερεθνικιστής νονός της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ.«Ο πρώην αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης είχε στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Ερντογάν για χρόνια, αλλά τώρα έχει γίνει ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του», τονίζει.

Πέρυσι, συνεχίζει το δημοσίευμα η ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) κατέταξε την Τουρκία στη λεγόμενη «γκρίζα λίστα» επειδή τα μέτρα που έλαβε για την καταπολέμηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας κρίθηκαν ανεπαρκή.

Επίσης, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος διατυπώνει σοβαρές καταγγελίες κατά της Τουρκίας και αναφέρει πως «η Τουρκία είναι γνωστή ως κράτος-μαφία και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει τώρα περισσότερο από ποτέ».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, «η Τουρκία έχει γίνει πλέον κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος» και το κόμμα AKP του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με αυτό.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ