Παρασκευή 09.06.2023

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Συγχαρητήρια Σχοινά και Γιούροβα στην Ελλάδα για τις συλλήψεις

«Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της να συλλάβει και να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο υπόπτων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Τις ελληνικές αρχές για τις συλλήψεις σχετικά με την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ συνεχάρησαν οι  Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και Βιέρα Γιούροβα.

 «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της να συλλάβει και να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο υπόπτων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το καλύτερο είναι οι αρμόδιες εισαγγελικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, κάτι το οποίο κάνουν» ανέφερε ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι πρόκειται για καλό νέο για τους Έλληνες δημοσιογράφους συνολικά.

«Παρακολουθούμε στενά από δημόσιες πηγές πώς συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Λοιπόν, αυτό είναι πολύ καλό νέο ότι επιτέλους η δικαιοσύνη έχει απαντήσει, ότι οι δύο ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και τώρα περιμένουν μια δίκαιη δίκη» σημείωσε από την πλευρά της η κα Γιούροβα.

Απαντώντας για την κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, η Βιέρα Γιούροβα ανέφερε: «Σημειώσαμε τη νέα έκδοση της κατάταξης. Συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες έρευνες. Κυρίως συνεργαζόμαστε με το Media Pluralism Monitor, το οποίο είναι η πηγή της έκθεσής μας για το κράτος δικαίου στο κεφάλαιο των ΜΜΕ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήμουν στην Ελλάδα για να συζητήσω την κατάσταση των ΜΜΕ. Μίλησα με τις αρχές. Είχα το προνόμιο να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό, με αρκετούς Υπουργούς, με τους εκπροσώπους που είναι αρμόδιοι να εργαστούν για να γίνει πιο ασφαλής η ζωή των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Έχει σημειωθεί πρόοδος».

Παράλληλα, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «υπάρχει task force για τη βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογράφων» και χαιρετίζει επίσης την υποστήριξη της Ελλάδας για τον νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Επομένως, παρακολουθούμε την κατάσταση. Φυσικά, η επόμενη έκθεση για το Κράτος Δικαίου θα αντικατοπτρίζει επίσης πώς αντιδρά η χώρα στην εμφάνιση χρήσης λογισμικού παρακολούθησης» συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά στο λογισμικό παρακολούθησης, είχα πολύ έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα κράτη μέλη εξηγώντας τη θέση της Επιτροπής», ότι δηλαδή η χρήση του από ιδιώτες απαγορεύεται απολύτως και η χρήση από τις επίσημες αρχές ενός κράτους μέλους πρέπει να έχει πολύ ισχυρό νομικό λόγο κατέληξε η Βιέρα Γιούροβα.

Πηγή: Parapolitika.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ