Σφοδρές αποδοκιμασίες προκάλεσαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ τα σχόλια του υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:

«Και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Οι επίμονες θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε κάποια εβραϊκή καταγωγή που μπορεί να οδήγησε στον αντισημιτισμό του και στη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων έχουν καταρριφθεί επανειλημμένα από τους ιστορικούς.

Ανακοινώνοντας την εισβολή, ο Πούτιν είχε πει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα επιδιώξει την «αποναζιστικοποποίηση» της γειτονικής χώρας. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν επανειλημμένα να παρουσιάσουν την Ουκρανία ως ευθυγραμμισμένη με τον ναζισμό, χωρίς στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιες κατηγορίες.

Πηγή: cnn.gr