Παρασκευή 14.06.2024

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ένοχος ο 31χρονος για τη δολοφονία του Γιώργου Ξυλούρη

Ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης ο 31χρονος για την δολοφονία του 32χρονου Γιώργου Ξυλούρη στο διπλό φονικό που συγκλόνισε τα Ανώγεια τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το δικαστήριο συνεδριάζει για τις ποινές.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Χανίων, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 31χρονου κατηγορούμενο ενώ δεν του αναγνώρισε το ελαφρυντικού του βρασμού ψυχής.

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, όπως ακριβώς και ο Γιώργος Ξυλούρης ενώ το επεξήγησε απαριθμώντας τους λόγους: «Επέδειξε σκληρή συμπεριφορά, είχε κάθε ευκαιρία να μη δώσει συνέχεια φεύγοντας σε αντίθεση κατεύθυνση, δεν δίστασε να πάει στο σπίτι του να οπλιστεί με ένα όπλο, πήγε στο σπίτι του Ξυλούρη προκαλώντας τον και τέλος δεν δίστασε να πυροβολήσει μπροστά σε κόσμο».

Ο ίδιος τόνισε πως σκότωσε τον Γιώργο Ξυλούρη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Λειτούργησα από ένστικτο αυτοσυντήρησης»

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο 31χρονος με δάκρυα στα μάτια άρχισε την απολογία του.

Ο ίδιος ανέφερε πως «Είχα έναν άγιο πατέρα και τον έχασα. Ο ήλιος μου ανέτειλε κι έδυε μέσα από τα μάτια του. Η απώλειά του έχει επισκιάσει τα πάντα. Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής μου είμαι έγκλειστος. Δεν πέρασε ούτε ένα βράδυ να μη μου κάνει συντροφιά ο αφέντης μου. Με αγκαλιάζει, μου μιλά γλυκά, μου λέει μαντινάδες με συντροφεύει» ενώ παράλληλα τόνισε πως «Η πρωτόδικη απόφαση με εξισώνει με έναν δολοφόνο».

Ως προς τα γεγονότα εκείνης της ημέρες ανέφερε πως λειτούργησε υπό το καθεστώς του φόβου καθώς «Φοβόμουνα πως θα γυρίσει να μας γαζώσει. Λειτούργησα από ένστικτο αυτοσυντήρησης» και έπειτα άκουσε φωνές που έλεγαν «Παναγιά μου, τον Λευτέρη».

Ο ίδιος αντίκρισε τον πατέρα του νεκρό και «πάτησα τη σκανδάλη όσο πιο γρήγορα κι όσο πιο δυνατά μπορούσα. Εγώ τα έχω χάσει όλα. Κερδισμένος δεν βγαίνω από ‘δω».

Σε σχέση με τις διαφορά που είχε ο πατέρας του με τον Ξυλούρη, έκανε λόγο για μια ασήμαντη κτηματική διαφορά για ένα κομμάτι γης που σε άλλον να το χάριζαν δεν θα το έπαιρνε αλλά για τον Ξυλούρη ήταν όλη του η ζωή”.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το διπλό φονικό σημειώθηκε στο Περαχώρι, την επομένη της Πρωτομαγιάς. Με αφορμή παλιές κτηματικές διαφορές στήθηκε άγριος καυγάς ανάμεσα στον 30χρονο γιο του Λ. Καλομοίρη και τον Γιώργη Ξυλούρη, με τον πρώτο να γρονθοκοπά άγρια τον δεύτερο.

Τους ξεχωρίζουν τρίτα πρόσωπα. Ο Ξυλούρης εκνευρισμένος αποχωρεί βιαστικά προς την οικία του και επιστρέφει λίγο αργότερα στο σημείο της τραγωδίας. Ανωγειανοί προσπαθούν να τον απομακρύνουν μάταια όμως μεταξύ αυτών και ο άτυχος μαντιναδολόγος.

Στην απολογία του ο 31χρονος είχε αναφέρει: «Ήμουν στο μπάνιο όταν άκουσα τις φωνές της μητέρας μου και έναν πυροβολισμό.

Πήρα το όπλο μου και βγήκα στο δρόμο όπου είδα νεκρό τον πατέρα μου και τον Γιώργο Ξυλούρη να στέκεται μπροστά του».

Υπενθυμίζεται πως μετά το διπλό φονικό η πλευρά του Καλομοίρη υποστήριζε πως ο τόπος του εγκλήματος είχε «πειραχθεί» ενώ το όπλο που παρέδωσε η οικογένεια Ξυλούρη δεν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη φονική συμπλοκή.

Αντίθετα, η οικογένεια Ξυλούρη υποστήριζε πως ο 30χρονος Γιώργος δεν πυροβόλησε και ότι ο 29χρονος, γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, Μανώλης πυροβολώντας τον Ξυλούρη σκότωσε και τον πατέρα του.

Πηγή: in.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ