«Τραυματισμένη» εμφανίζεται να εξέρχεται από αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, καθώς η έντονη δημόσια συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη άφησε το αποτύπωμά της στη δυναμική της στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, η εικόνα της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, δεν φαίνεται να αμφισβητείται.Χαρακτηριστικό είναι ότι στην μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» το 27,8% (33,4% στην εκτίμηση ψήφου) δηλώνει ότι θα επιλέξει τη Ν.Δ. στις επικείμενες ευρωεκλογές.

dimodkopisi_prothesi

katalll

Δημοφιλία

Επίσης, η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφεται στο 45,8%, έναντι 21,7% του κ. Κασσελάκη.

antipoliteysi

Πρόταση δυσπιστίας

Παράλληλα, τo ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση στη Βουλή, όπως και αυτή που διεξάγεται στον δημόσιο διάλογο, είχε στο επίκεντρο την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, για το οποίο έναν χρόνο μετά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης καταδεικνύει σε ποσοστό 49,2% ως βασικό υπεύθυνο την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ακολουθεί με 18,8% η αυθόρμητη απάντηση «όλοι οι εμπλεκόμενοι», που περιλαμβάνει τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τον μοιραίο σταθμάρχη, καθώς και τις διοικήσεις των οργανισμών που διαχειρίζονται τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

protasi_dispistias
tempii

Τέμπη

Επιπλέον, περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (71,7%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει όλα όσα έχουν συμβεί και για τον λόγο αυτόν μια ισχυρή πλειοψηφία του 78,4% ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Από την άλλη, είναι σαφές στην κοινή γνώμη, σε ποσοστό 75,8%, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς αυτό, βέβαια, να συνιστά απαραίτητα μομφή, αφού ο βασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η ανάδειξη των κυβερνητικών παραλείψεων και η αποδυνάμωση του κυβερνητικού αφηγήματος.

kalipsei22__1_
kalipsei22__2_
ennn

Ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σίγουρα δεν υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του τελευταίου διαστήματος, καταφέρνει, όντας σε σχετική απόσταση από τον σκληρό πυρήνα του πολιτικού συστήματος, να διευρύνει την εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μετά την τραυματική εμπειρία του πρόσφατου Συνεδρίου του, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι μάχη πολιτικής επιβίωσης, η οποία απαιτεί κομματική συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού, ακόμα και αν αυτό δεν είναι συμβατό με τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό των στελεχών του.

Η τακτική του κ. Κασσελάκη να παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση με τρόπο αντισυμβατικό και σε ορισμένες περιπτώσεις αμφιλεγόμενο φαίνεται να βρίσκει ακροατήριο πέραν των στενών κομματικών ορίων, γεγονός που δεν συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά τον σημαντικό βαθμό συσπείρωσης που έχει επιτύχει, δυσκολεύεται να διευρύνει την επιρροή του σε νέα εκλογικά κοινά.

Δημοσκόπηση GPO για τα “Παραπολιτικά”: Η ταυτότητα της έρευνας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

ΣΚΟΠΟΣ: Δημοσκόπηση – έρευνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. ΧΡΟΝIKH ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 01-03/04/2024. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 άτομα, ηλικίας 17+ ετών. / Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. ΜΈΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία κατοίκων ως προς τις περιφέρειες,το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. ΜΈΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 3,1%. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε, και ειδικά η πρόθεση ψήφου, αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Πηγή: Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά