Παρασκευή 13.12.2024

Δήμαρχος Χίου για κοιτάσματα αντιμονίου (video) – Αντίδραση από Λαϊκή Συσπείρωση

«Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χίου», έχει τίτλο η ενημερωτική συνάντηση, παρουσία της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 6.00 μ.μ..
Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, σημείωσε ότι όταν έμαθε από τις εφημερίδες για το ενδιαφέρον σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στην Κέραμο της ΒΔ Χίου, επισκέφτηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου και ζητήθηκε να γίνει αυτή η ενημερωτική συνάντηση.
«Απαιτήσαμε να γίνει αυτή η συζήτηση, παρουσίαση, διαβούλευση και για το μεταλλευτικό χώρο της ευρύτερης περιοχής της ΒΔ Χίου αλλά και κάναμε και κάποιες προεργασίες για τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο όπως είναι η γεωθερμία», σημείωσε.
Σε ερώτησή μας αν διαβούλευση σημαίνει ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος Χίου επισήμανε ότι η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη για τους δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους. «Γενικά ότι είναι «υπό» (σ.σ. του εδάφους) έχει συγκεκριμένη νομοθεσία, εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να έχουμε συμμετοχή και γνώση στο οτιδήποτε, και θα ζητήσουμε και κάποια συγκεκριμένα πράγματα όσο αφορά το περιβάλλον με τη γνώση που έχουμε για τη συγκεκριμένη περιοχή», σχολίασε ο Γιάννης Μαλαφής.
Στο ερώτημα πως σκέφτεται η Δημοτική Αρχή την ανάπτυξη της περιοχής μέσω των μεταλλείων, προτίμησε να μιλήσει για το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
«Δεν περιμέναμε να δούμε στις εφημερίδες ότι ενδέχεται να προκηρυχθεί ο δημόσιος μεταλλευτικός χώρος για να πούμε την λέξη ανάπτυξη. Ηδη έχουμε κάνει προεργασίες με τη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα ζητήσουμε ένα απόλυτα εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικά για αυτή την περιοχή, λόγω των πολύχρονων προβλημάτων και του δημογραφικού. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη αραίωση πληθυσμού, είναι η περιοχή που «ετοιμάζεται» το ένα και μοναδικό σχολείο να κλείσει, θέλει ειδικές πολιτικές. Ηδη αυτές τις έχουμε συζητήσει και θα συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα συνοδεύεται και με πόρους για να μπορέσει στην περιοχή (της ΒΔ Χίου) να γίνει αναστροφή», κατέληξε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.

Αντιδράσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Η μόνη Δημοτική Παράταξη που πήρε θέση για το ζήτημα της αξιοποίησης των μεταλλευμάτων αντιμονίου στην Κέραμο είναι η Λαϊκή Συσπείρωση.
“Σε ρόλο κυβερνητικού λαγού η δημοτική αρχή, οργανώνει φιέστα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πληθώρα κυβερνητικών στελεχών και εισηγήσεις που στοχεύουν να μας πείσουν, ότι η Χίος και ειδικά το βόρεια τμήμα της, θα μετατραπεί σε παράδεισο ανάπτυξης και επενδύσεων.
Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών, το κενοτάφιο με τα ονόματα των θυμάτων του αντιμονίου της περιόδου λειτουργίας τους”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δήμαρχος Χίου για κοιτάσματα αντιμονίου (video) – Αντίδραση από Λαϊκή Συσπείρωση

«…Ο Κέραμος, όπως και τα γύρω χωριά, βίωσαν στα μέσα του 20ου αιώνα και πρωτύτερα, την αρπαχτή της ανάπτυξης των Μποδοσάκηδων και άλλων κεφαλαιούχων, που φέρει το όνομα ορυχείο αντιμονίου.
Σήμερα θα μας πουν ότι είναι διαφορετικά. Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει, η ανάπτυξη είναι εξασφαλισμένη, όπως και οι θέσεις εργασίας, θα μας παρουσιάσουν και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων…
«Γνωρίζουμε όμως την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με την πλήρη καταστροφή της συγκεκριμένης περιοχής, με μια τρύπα να χάσκει και να κραυγάζει, με εργαζόμενους με κουτσουρεμένα εργατικά δικαιώματα, με απληρωσιά, ανασφάλεια και μέχρι πρότινος στους δρόμους να αγωνίζονται για τα δίκια τους», συνεχίζει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αναλύοντας τους λόγους που πιστεύει, πως ύστερα από 70 χρόνια που σταμάτησαν τα μεταλλεία ήρθε και πάλι το αντιμόνιο στην επικαιρότητα και θυμίζοντας ότι προ 20ετίας συζητιόταν η δημιουργία θεματικού βιομηχανικού μουσείου στην περιοχή, η ΛΑΣ του Δήμου Χίου τονίζει ότι θα αγωνιστούν για μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, το περιβάλλον και τις ανάγκες των πολιτών, μέσα από έναν ιστό προστασίας του οικοσυστήματος.
«Αυτή την κατεύθυνση θα υπερασπίσουμε στη συζήτηση που οργανώνουν και καλούμε κάθε μαζικό φορέα και κίνημα, που θέλει να υπερασπίσει το νησί και τις ζωές μας να είναι εκεί», καταλήγει η ΛΑΣ Δήμου Χίου.

πηγή ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ