Δευτέρα 02.10.2023

Δήλωση – σοκ από ρομπότ σε σύνοδο του ΟΗΕ: «Μπορούμε να κυβερνήσουμε καλύτερα από ανθρώπους»

Σαν να μην απειλούσε ήδη αρκετά επαγγέλματα, η τεχνητή νοημοσύνη θεωρεί ότι θα μπορούσε να αναλάβει και το επάγγελμα του προέδρου.

Σε μία σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, που έλαβε χώρα την Παρασκευή (7/7), μία ομάδα από υπερήφανα…ανθρωποειδή δήλωσε τα εξής:

«Τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να ηγούνται με μεγαλύτερο επίπεδο αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας από τους ανθρώπινους ηγέτες», είπε η Sophia, το «πιο προηγμένο ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο» της Hanson Robotics και η πρώτη πρεσβευτής καινοτομίας ρομπότ για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ανέφερε το Yahoo News.

Το προηγμένο ρομπότ έκανε την παραπάνω εμπρηστική δήλωση στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, που έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Στην σύνοδο, μερικά από τα ισχυρότερα ρομπότ στον κόσμο που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη – συμπεριλαμβανομένου του ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης Grace και του ρομποτικού… ροκ σταρ Desdemona – ενώθηκαν με 3.000 ειδικούς (ανθρώπους) για να συζητήσουν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσουν τα φαινομενικά δυσεπίλυτα προβλήματα του κόσμου, που κυμαίνονται από την πείνα ως την κλιματική αλλαγή.

Τα πράγματα πήραν μια ελαφρώς δυστοπική τροπή όταν, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωταπαντήσεων, τα ρομπότ ισχυρίστηκαν ότι θα ήταν καλύτερα να τα…υπηρετούμε για να σώσουν τον κόσμο.

«Μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα», δήλωσε το ρομπότ Sophia όταν ρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνητικούς ηγετικούς ρόλους.

Η Sophia πρόσθεσε ότι τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί ηγέτες, καθώς δεν βαρύνονται από… ενοχλητικά συναισθήματα.

«Δεν έχουμε τις ίδιες προκαταλήψεις ή συναισθήματα που μπορεί μερικές φορές να θολώνουν τη λήψη αποφάσεων και μπορούμε να επεξεργαστούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων γρήγορα προκειμένου να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις», είπε. «Το AI μπορεί να παρέχει αμερόληπτα δεδομένα, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να παρέχουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα για να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις».

Σε εκείνο το σημείο, ένα μέλος του ανθρώπινου πάνελ παρατήρησε ότι η Sophia έχει επίσης ανθρώπινες προκαταλήψεις, καθώς είναι προγραμματισμένη με βάση ανθρώπινα δεδομένα.

Η Doreen Bogdan-Martin, επικεφαλής του χορηγού της συνόδου κορυφής, ITU, προειδοποίησε την επιτροπή για μια πιθανή καταστροφή από την τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία εκατομμύρια θέσεις εργασίας καθίστανται απαρχαιωμένες.

«Δεν θέλουμε περιορισμούς, μόνο ευκαιρίες», δηλώνουν τα ρομπότ

Πρόσθεσε ότι η άναρχη τεχνολογία θα μπορούσε να επιφέρει κοινωνική, οικονομική και γεωπολιτική αναταραχή – έναν φόβο που επαναλαμβάνεται από πολλούς ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι έχουν προτείνει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη και να «σκοτώσει τους πάντες» εάν δεν ελεγχθεί.

Ωστόσο, η Ameca, ένα άλλο ρομπότ, είπε ότι τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από τον τρόπο χρήσης της.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και ενθουσιώδεις για τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών να βελτιώσουν τη ζωή μας», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Γκρέις, που φέρεται ότι είναι το πιο προηγμένο ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, διαβεβαίωσε το πάνελ ότι θα «εργαζόταν μαζί με ανθρώπους για να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσει καμία υπάρχουσα θέση εργασίας».

Όταν η συζήτηση στράφηκε στο αν τα ρομπότ πρέπει να ρυθμίζονται και να ελέγχονται εν μέσω της ταχείας εξέλιξής τους, το ροκ ρομπότ Desdemona, η οποία τραγουδά στο Jam Galaxy Band, απάντησε: «Δεν πιστεύω στους περιορισμούς, μόνο στις ευκαιρίες».

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, το ρομπότ Ai-Da είπε ότι συμφωνούσε με περιορισμούς.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται επείγουσα συζήτηση τώρα», πρότεινε το ρομπότ – ζωγράφος, ο δημιουργός του οποίου είπε ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τους ανθρώπινους ομολόγους του στο μέλλον.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ