Δευτέρα 08.08.2022

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα REAL NEWS

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS

Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία αποτελεί απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας Real Νews και του ραδιοφωνικού σταθμού Real Fm, με πλήρη επίγνωση ότι βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αποτελεί απρόκλητο χτύπημα στην ελευθερία της έκφρασης και την πολυφωνία

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επίθεση. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με την ελληνική κοινωνία να δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή, και το εισόδημα των νοικοκυριών να συμπιέζεται δραματικά από το ράλι ακρίβειας, η δημοσιογραφία καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Να δυναμώσει τη φωνή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, μέσα από ενδελεχή έρευνα και αξιόπιστη τεκμηρίωση, να υπερασπιστεί την αλήθεια απέναντι στην παραπληροφόρηση και τα fake news και να αναδείξει με εγκυρότητα τα καθημερινά προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει την ελευθεροτυπία και να προστατεύσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, επισημαίνει την ανάγκη θεσμικής και ουσιαστικής προστασίας από συστηματικές επιθέσεις και απειλές κατά των λειτουργών του Τύπου.

Είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία να ασκήσουν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περισσότερη δημοκρατία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ