Τετάρτη 22.03.2023

Δήλωση Χρήστου Γκόκα, στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Κατ’ αρχάς εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και εύχομαι καλή και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Είναι αυτονόητο και αποτελεί χρέος μας η αναζήτηση της αλήθειας και η απόδοση δικαίου, μέσα από μια πραγματικά Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης και το έργο της Δικαιοσύνης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, ανήκει στο κράτος.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, δυστυχώς, δεν λειτουργεί σηματοδότηση και δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση Συστήματος Τηλεδιοίκησης στο Τμήμα Παλαιοφάρσαλα – Κατερίνη.

Το 2014 υπογράφθηκε η Σύμβαση 717/2014 για το έργο «Ανάταξη και Αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης Αθήνα –Θεσσαλονίκη».

Από το 2016 είχε διαπιστωθεί η ανάγκη Συμπληρωματικής Σύμβασης, ετοιμάστηκε το 2018, αλλά δεν υπογράφηκε, κάτι που έγινε τελικά στις αρχές του 2021. Ακόμα όμως το έργο, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τις μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν, και αφορούν στην Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ευθύνες που αφορούν στην προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για ολιγωρίες και καθυστερήσεις στα έργα, αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού.

Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, δεν μπορεί, παρά να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα, σε όλους τους τομείς μεταφορών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ