Σάββατο 01.10.2022

Δήλωση Χάρη Δούκα, Υπεύθυνου Τομέα Ενέργειας

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στην Ολλανδία μπαίνει πλαφόν στην ενέργεια (ρεύμα και αέριο), στη λογική του γαλλικού και αγγλικού μοντέλου, προκειμένου να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το ράλι της ακρίβειας. Στην Ισπανία ανακοινώθηκε 10πλασιασμός της εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Στην Ελλάδα από την άλλη, συνεχίζεται η μηναία παράσταση.

Ανακοινώθηκαν χθες από τις εταιρίες ηλεκτρισμού οι πολύ ακριβές τιμές στα τιμολόγια, που παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και αυτό τον μήνα. Εν συνεχεία, σήμερα ακούσαμε τις επιδοτήσεις από το Υπουργείο που θα καλύψουν μέρος των αυξήσεων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος που επιβάλλεται η κλιμακωτή επιδότηση δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας. Εντύπωση επιπλέον προκαλεί και η ανακοίνωση για νέο τέλος, ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh. Υπήρχε και τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχο νέο τέλος ύψους 10 ευρώ στην ηλεκτρική ΜWh. Κάθε μήνα θα ανακοινώνεται και ένα καινούργιο τέλος; Και ποιος θα τα επωμιστεί;

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου δεν αντιμετωπίζονται επιδοματικά αλλά μεταρρυθμιστικά. Για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά, τα φορολογικά κίνητρα για εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή στα νοικοκυριά και την οικονομική κινητροδότηση των ενεργειακά αποδοτικά επιχειρήσεων, για ακόμα μία φορά δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ