Τετάρτη 30.11.2022

Δικαιούχοι Golden Visa: Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι στη συντριπτική τους πλειονότητα

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις χώρες προέλευσης των δικαιούχων της “Golden Visa” και την κατανομή τους ανά περιφέρεια, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για στοιχεία που η τελευταία επικαιροποίησή τους έγινε τον Αύγουστο του 2022.

Όπως προκύπτει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχεται από την Κίνα και ακολουθούν οι Τούρκοι, και οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς και επενδυτές προερχόμενοι από τον Λίβανο. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση, η οποία ωστόσο ακόμα βρίσκεται υπό επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία, προέρχεται από την Κίνα. Ο μεγαλύτερος όγκος εκκρεμών αιτήσεων αρχικής χορήγησης, συγκεντρώνεται στη Διεύθυνση Αδειών Διαμονής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει διενεργηθεί έρευνα την τελευταία τριετία, σχετικά με τη νομιμότητα της χορήγησης της “Golden Visa” σε ξένους υπηκόους και ποια τα συμπεράσματα που προκύπτουν εξ αυτών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητούσε να ενημερωθεί και από ποιες χώρες αναλυτικά προέρχονται οι υπήκοοι-δικαιούχοι της “Golden Visa” και πώς κατανέμονται ανά Περιφέρεια. Ζητούσε εξάλλου να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αν θα εξαιρέσει τους Τούρκους υπηκόους από το εν λόγω προνόμιο στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για λόγους εθνικής ασφαλείας.

* Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στη στήλη “Σχετικά Αρχεία”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ