Δευτέρα 20.09.2021

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέες ρωγμές εντόπισαν Ρώσοι κοσμοναύτες

Ρώσοι κοσμοναύτες εντόπισαν νέες ρωγμές στο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ενδέχεται να διευρυνθούν, όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

«Επιφανειακές ρωγμές έχουν βρεθεί σε ορισμένα σημεία του θαλαμίσκου Ζαριά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας πυραύλων και διαστήματος Energia.

«Αυτό είναι άσχημο και υποδηλώνει ότι οι ρωγμές θα αρχίσουν να εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου» προειδοποίησε ο ίδιος χωρίς να αναφέρει εάν οι ρωγμές είχαν προκαλέσει διαρροή οξυγόνου.

Ο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ είχε ήδη δηλώσει ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αρχίζει να γερνάει, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» επιβαρυμένου εξοπλισμού μετά το 2025.

Στον ISS έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ένα σφάλμα λογισμικού και ένα πιθανό ανθρώπινο σφάλμα λόγω έλλειψης προσοχής ευθύνονται για το ότι ο ISS τέθηκε εκτός ελέγχου.

Οι κινητήρες του ρωσικού θαλαμίσκου Nauka λειτούργησαν απρογραμμάτιστα λίγες ώρες αφότου προσδέθηκε στον Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα αυτός να βγει προσωρινά εκτός πορείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απειλή για το πλήρωμά του.

Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, είχε αναφέρει επίσης τον περασμένο μήνα ότι παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης στη μονάδα Zvezda, η οποία παρέχει χώρο διαβίωσης για τα μέλη του πληρώματος στον ISS. Η πτώση της πίεσης προκλήθηκε από διαρροή οξυγόνου.

Η Roscosmos έχει ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στον ISS έως το 2024, αλλά είναι ανοιχτή στο να παρατείνει τη συμμετοχή της και πέραν αυτής της χρονολογίας.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ