Την Τρίτη το βράδυ στις πόλεις της Γερμανίας αντηχούσαν τα κορναρίσματα από ενθουσιασμένους οδηγούς τουρκικής καταγωγής που βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη της εθνικής τους ομάδας στο πρώτο της παιχνίδι στο EURO 2024 κόντρα στη Γεωργία.

Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, αφού οι Τούρκοι της Γερμανίας βλέπουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα ως έναν «πρέσβη» της χώρας και δεν χάνουν ευκαιρία να πανηγυρίσουν επιτυχίες της. Ένας λόγος παραπάνω τώρα, που τα παιχνίδια διεξάγονται στο… σπίτι τους.

Φυσικά το ποδόσφαιρο δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι αξιοποιείται συχνά για να τονώσει εθνικιστικά αισθήματα, δίνοντας ευκαιρίες για επίδειξη δύναμης σε ομάδες και πολιτικές δυνάμεις που τις αναζητούν, για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ένας φωτογράφος στη Φρανκφούρτη κατέγραψε αρκετούς από τους Τούρκους, που είχαν κατέβει ενθουσιασμένοι στους δρόμους, να χαιρετούν με τη γνωστή χειρονομία των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο στη συζήτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης στη χώρακαι δίνοντας αφορμή στον γερμανικό Τύπο να εστιάσει σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Ισχυροί στο Ντόρτμουντ

Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας είναι γνωστή και αποτελεί έτσι κι αλλιώς αντικείμενο παρακολούθησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικά στην περιοχή του Ρουρ, την καρδιά κάποτε της γερμανικής βιομηχανίας, όπου υπάρχει πολυάριθμη τουρκική κοινότητα, οι Γκρίζοι Λύκοι είναι εξαιρετικά δικτυωμένοι. Κατά σύμπτωση ο πρώτος αγώνας εναντίον της Γεωργίας έγινε σε αυτήν ακριβώς την περιοχή στο γήπεδο του Ντόρτμουντ, όπως και ένας ακόμα από τους τρεις συνολικά του γύρου των ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να συνδυαστεί ο ποδοσφαιρικός πατριωτισμός με τη στρατολόγηση νέων μελών ή έστω με την επίδειξη ισχύος της οργάνωσης. Μπορεί όσοι χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χαιρετισμό να μην είναι μέλη της οργάνωσης, αλλά ως έναν βαθμό προβαίνουν σε αυτή την κίνηση ως μια πρόκληση απέναντι στη γερμανική κοινωνία και το γερμανικό κράτος.

Η περίπτωση του Μεσούτ Οζίλ

Το παράδειγμα του Μεσούτ Οζίλ, του άλλοτε διεθνή με την Εθνική Γερμανίας και ακριβοπληρωμένου ποδοσφαιριστή, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Όχι μόνο για την ανοικτή στήριξη προς τον Ερντογάν, με τον οποίο δεν δίστασε να εμφανιστεί από κοινού το 2018, αλλά γιατί κάποια στιγμή δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του με τα τατουάζ τριών ημισελήνων και του λύκου που βρυχάται, ένα από τα πιο κλασσικά μοτίβα της οργάνωσης.

Ειδικά σε περιόδους πολιτικής έντασης στη μητέρα πατρίδα Τουρκία, οι Γκρίζοι Λύκοι εμφανίζονται εξαιρετικά ισχυροί και δυναμικοί. Κάτι που επισημαίνει και ο καθηγητής Κοινωνικής Παιδαγωγικής Μεχμέτ Τανλί, ο οποίος ζει στην Γερμανία από το 1980 και μελετά τη δομή και τη δράση της οργάνωσης.

«Εάν υπάρχουν πολωτικές συζητήσεις στην Τουρκία, τότε η κατάσταση απειλής αυξάνεται και εδώ στην περιοχή του Ρουρ», λέει χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα το 2016, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κουρδικά ιδρύματα και καταστήματα δέχθηκαν επιθέσεις στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Στουτγάρδη. Απειλές και επιθέσεις υπήρξαν και κατά οργανώσεων και συλλόγων, που φέρονται να έχουν σχέση με τον άλλοτε σύμμαχο και αργότερα ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο Τούρκος πρόεδρος «είδε» πίσω από την απόπειρα.

Ο Τανλί, όπως και πολλοί πολιτικοί επιστήμονες, εκτιμούν πως η αστυνομία και η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υποτίμησαν τη δράση των Τούρκων υπερεθνικιστώνκαι κάποια στιγμή θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχει τελικά η Εθνική ποδοσφαίρου της Τουρκίας στη διοργάνωση, ο φόβος είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι θα είναι σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι.

Πηγή: parapolitika.gr, Deutsche Welle