Κυριακή 13.06.2021

Δένδιας: Μονόδρομος για τα Βαλκάνια η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήταν το βασικό θέμα συζήτηης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιαςκατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον ειδκό εκπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Σημειώνεται ότι την τηλεδιάσκεψηπου συνδιοργάνωσαν η Ελλάδακαι η Ρουμανία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τα Δυτικά Βαλκάνια πέραν την ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter για την τηλεδιάσκεψη, ο Νίκος Δένδιας.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕγια τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών από την Αθήνα με την ευκαιρία συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επικεντρώθηκαν στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες στην περιοχή.

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας και ΕρζεγοβίνηςΜίλοραντ Ντόντικ μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

«Νομίζω, ότι, είναι μια ευκαιρία από την μια να εξετάσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, καθώς η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την πορεία για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλω να συζητήσουμε, όμως, και θέματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, καθώς, πιστεύω ότι στον τομέα των οικονομικών σχέσεων και ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας οι δυο μας χώρες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκηςστην έναρξη της συνάντησης.

«Θα έχω την ευκαιρία, επίσης, να σας ενημερώσω και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα ανοίξει στους ξένους επισκέπτες, καθώς ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες σας οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και θέλουμε και φέτος να μπορέσουμε να τους φιλοξενήσουμε με ασφάλεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ