Τετάρτη 22.05.2024

Δείτε γιατί το Instagram θα «θολώνει» μερικές από τις φωτογραφίες σας

Το Instagram αναπτύσσει νέα εργαλεία για την προστασία των νέων και την καταπολέμηση των σεξουαλικών εκβιασμών, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας που θα θολώνει αυτόματα τις γυμνές εικόνες στα άμεσα μηνύματα.

 

Το Instagram ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει μια νέα λειτουργία ασφαλείας, η οποία θα θολώνει τις ακατάλληλες εικόνες στα μηνύματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας των ανηλίκων από την κακοποίηση και τις απάτες σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το TheVerge, πως ανακοινώθηκε από τη Meta την Πέμπτη, η νέα λειτουργία -η οποία αφενός θολώνει τις εικόνες που εντοπίζονται να περιέχουν γυμνό και αφετέρου αποθαρρύνει τους χρήστες από το να τις στέλνουν- θα είναι ενεργοποιημένη εξ αρχής για τους έφηβους χρήστες του Instagram, όπως αυτοί αναγνωρίζονται από τις πληροφορίες γενεθλίων στον λογαριασμό τους. Μια ειδοποίηση θα ενθαρρύνει, επίσης, τους ενήλικες χρήστες να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία.

Οι προσπάθειες αυτές έρχονται μετά από μακροχρόνιες επικρίσεις ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram έχουν προκαλέσει προβλήματα στους νεότερους χρήστες τους, από το να βλάπτουν την ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματος των παιδιών, μέχρι να οδηγούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές γονέων και δημιουργούν μια «αγορά για παιδόφιλους».

Η νέα λειτουργία θα δοκιμαστεί στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ αναμένεται παγκόσμια εξάπλωση μέσα στους επόμενους μήνες. Η Meta αναφέρει ότι η λειτουργία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή για να αναλύσει αν μια εικόνα που αποστέλλεται μέσω της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων (DM) του Instagram περιέχει γυμνό και ότι η εταιρεία δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες, εκτός αν έχει γίνει «αναφορά».

Instagram: Προστασία από το ανεπιθύμητο γυμνό και από τους απατεώνες

Όταν η προστασία είναι ενεργοποιημένη, όταν χρήστες του Instagram λαμβάνουν γυμνές φωτογραφίες, αυτές θα εμφανίζονται με ένα μήνυμα που θα τους λέει «να μην αισθάνονται πιεσμένοι να απαντήσουν», καθώς και επιλογές για να μπλοκάρουν και αναφέρουν τον αποστολέα. «Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να βλέπουν ανεπιθύμητο γυμνό στα DMs τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που μπορεί να στέλνουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους ώστε να στείλουν τις δικές τους εικόνες σε αντάλλαγμα», αναφέρει η Meta στην ανακοίνωσή της.

Οι χρήστες που προσπαθούν να στείλουν μέσω DM μια γυμνή φωτογραφία θα βλέπουν επίσης ένα μήνυμα που θα τους προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κοινοποίηση ευαίσθητων φωτογραφιών, ενώ ένα άλλο προειδοποιητικό μήνυμα θα αποθαρρύνει τους χρήστες που προσπαθούν να προωθήσουν μια γυμνή εικόνα που έχουν λάβει.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη από τις προσπάθειες της Meta να ενισχύσει την προστασία των παιδιών στις πλατφόρμες της, έχοντας υποστηρίξει ένα εργαλείο για την απενεργοποίηση λήψης σεξουαλικών εικόνων ανηλίκων τον Φεβρουάριο του 2023 και τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε επιβλαβή θέματα όπως η αυτοκτονία, ο αυτοτραυματισμός και οι διατροφικές διαταραχές, νωρίτερα φέτος.

Πηγή:  Ε.Τ.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ