Σάββατο 02.03.2024

Δανία: Στο Κοινοβούλιο η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου βασιλικού ζεύγους – Εντυπωσιακή η νέα βασίλισσα Μαίρη

Ο Φρειδερίκος ο Ι’ συνοδευόταν από την εντυπωσιακή βασίλισσα Μαίρη, την μητέρα του βασίλισσα Μαργαρίτα, τον διάδοχο πρίγκιπα Κρίστιαν και τον αδελφό του, πρίγκιπα Ιωακείμ – Η απουσία της συζύγου του Ιωακείμ από την στέψη και η έχθρα της νέας βασίλισσας με την συνυφάδα της

Την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο Κοινοβούλιο της Δανίας πραγματοποίησαν σήμερα ο νέος βασιλιάς Φρειδερίκος και η βασίλισσα Μαίρη. Το βασιλικό ζεύγος που μόλις χθες ανέβηκε στο θρόνο μετά την ξαφνική παραίτηση της 83χρονης βασίλισσας Μαργαρίτας, συνόδευαν η βασιλομήτωρ, η οποία κρατά τον τίτλο της βασίλισσας, ο 18χρονος διάδοχος, πρίγκιπας Κρίστιαν και ο αδελφός του Φρειδερίκου, ο 54χρονος πρίγκιπας Ιωακείμ.

Δια της απουσίας της και «έλαμψε» και σχολιάστηκε η γαλλικής καταγωγής πριγκίπισσα Μαρί, σύζυγος του Ιωακείμ, η οποία δεν παρέστη στη στέψη του νέου βασιλιά, αλλά προτίμησε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον, τόπο κατοικίας του πριγκιπικού ζεύγους το τελευταίο έτος. Επίσημα το παλάτι δήλωσε πως η Μαρί θέλησε να είναι κοντά στα δύο ανήλικα τέκνα της ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύματα στον Τύπο της Δανίας σχολιάζουν την ανέκαθεν κακή σχέση ανάμεσα στη νέα βασίλισσα και στην συνυφάδα της.

queen_mary__2_
Η δεύτερη αδελφή της παραιτηθείσας βασίλισσας Μαργαρίτας, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, ήταν επίσης μαζί με το νέο βασιλικό ζεύγος στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Κοινοβούλιο, άλλωστε στα 52 χρόνια βασιλείας της Μαργαρίτας η Βενεδίκτη ήταν πάντα στο πλευρό της και συχνά την αντικαθιστούσε σε επίσημες εμφανίσεις.
queen_mary__7_
queen_mary__1_

Χαμογελαστή η νέα βασίλισσα της Δανίας έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω της την θλίψη που της είχαν προκαλέσει τα σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα για απιστία του νέου βασιλιά με την Μεξικανή καλλονή και τηλεπερσόνα Τζενοβέβα Κασανόβα, τεως σύζυγο πλούσιου Ισπανού αριστοκράτη.

queen_mary__5_

Ο ύμνος που έγραψε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν συγκίνησε την νέα βασίλισσα της Δανίας

Εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου πραγματοποίησαν ομιλίες με αφορμή την ανάρρηση του νέου βασιλιά στο θρόνο της Δανίας η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν και αρκετοί βουλευτές ενώ μετά το πέρας των ομιλιών η εθνική χορωδία κορασίδων της Δανίας (DR Pigekoret) τραγούδησε για τους Δανούς γαλαζοαίματους τον ύμνο «Danmark, mit fædreland» (Δανία Πατρίδα μου), τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1850. Οι στίχοι του Άντερσεν μιλούν για την αγάπη του συγγραφέα προς την χώρα του και την γλώσσα της Δανίας και ο ύμνος έχει προταθεί να γίνει ο νέος εθνικός ύμνος του σκανδιναβικού κράτους.

queen_mary__6_

Κατά την διάρκεια του ύμνου η βασίλισσα Μαίρη έδειχνε εμφανώς συγκινημένη αφού πρόκειται για τους αγαπημένους της στίχους, μάλιστα σε ομιλία της το 2017 είχε δηλώσει για τους στίχους του Άντερσεν πως «είναι κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι, είναι η δήλωση αγάπης για τη Δανία, την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη φύση. Ένα τραγούδι αγάπης, που ακόμα κι εγώ που δεν γεννήθηκα στη Δανία μπορώ να το νιώσω βαθιά στην καρδιά μου».

Μόνος, χωρίς την συζυγό του, ο πρίγκιπας Ιωακείμ στη στέψη του νέου βασιλιά – Η δυσαρέσκεια για την αφαίρεση των τίτλων από τα παιδιά του

Ο 54χρονος πρίγκιπας Ιωακείμ μετά την ενθρόνιση του μεγαλύτερου αδελφού του είναι πλέον πέμπτος στην διαδοχή του θρόνου της Δανίας. Κατά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο έδειχνε ευδιάθετος στο πλευρό της βασίλισσας Μαργαρίτας αλλά δεν είναι σίγουρο πως έχει ξεχάσει ότι η μητέρα του ήταν εκείνη που αποφάσισε να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του (δύο από τον πρώτο του γάμο με την Αλεξάνδρα, Κόμισσα του Φρέντερικσμποργκ και δύο με την δέυτερη σύζυγό του, Μαρί Καβαλιέ).

queen_mary__4_

Με ανακοινωση των ανακτόρων τον Σεπτέμβριο του 2022 τα παιδιά του Ιωακείμ, ο 24χρονος Νικόλαος, ο 21χρονος Φέλιξ και τα μικρότερα ετεροθαλή αδέλφια τους, ο 14χρονος Ερρίκος και η 11χρονη Αθηνά, έχασαν τους πριγκιπικούς τους τίτλους και τα προνόμια που απορρέουν από αυτούς όχι όμως και την θέση τους στη σειρά διαδοχής του θρόνου. Εκείνη την περίοδο ο πρίγκιπας Ιωακείμ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση της βασίλισσας, με δηλώσεις του αποκάλυψε πως τα παιδιά του είναι «θλιμμένα» και ανέφερε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την σχετική απόφαση των ανακτόρων μόλις 5 ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ της νέας βασίλισσας Μαίρη και της δεύτερης συζύγου του Ιωακείμ, πριγκίπισσας Μαρί, ανάγκασαν το ζευγάρι να ζει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

queen_mary__3_

Το 2019 ο Ιωακείμ με την οικογένειά του μετακόμισε στο Παρίσι όπου εκείνος εργαζόταν ως ακόλουθος Άμυνας στην πρεσβεία της Δανίας ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Μαργαρίτας μετακόμισε οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον και εργάζεται στην εκεί πρεσβεία της Δανίας.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ