Τετάρτη 24.04.2024

CNN: Εργαστήριο εντόπισε υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ουσίας σε γνωστά προϊόντα για την ακμή

Κρέμα για την ακμή / Φωτογραφία: Shutterstock

Σε μια πολύ ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε εργαστήριο που υποστηρίζει ότι καρκινογόνα ουσία εντοπίζεται σε «απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» σε ορισμένα προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής.

Υψηλά επίπεδα βενζολίου, μιας χημικής ουσίας που προκαλεί καρκίνο, μπορούν να σχηματιστούν σε προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ανεξάρτητου εργαστηρίου Valisure, μετέδωσε το CNN.

Η έκθεση αναφέρει ότι το βενζόλιο «μπορεί να σχηματιστεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου, ενώ τα αποτελέσματα των δοκιμών της Valisure δείχνουν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σχηματίσουν πάνω από 800 φορές το «υπό όρους περιορισμένο» όριο συγκέντρωσης βενζολίου, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες από αυτά τα προϊόντα δείχνουν ότι όταν οι θεραπείες ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου βρεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως όταν αφήνονται σε ένα ζεστό αυτοκίνητο για τουλάχιστον 14 ημέρες, μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα βενζολίου, ανακοίνωσε το εργαστήριο χθες, Τετάρτη.

Σε μια δοκιμή, ένα προϊόν ProActiv για την ακμή αποθηκεύτηκε σε υψηλότερες θερμοκρασίες για σχεδόν 17 ώρες. Το εργαστήριο όχι μόνο ανίχνευσε βενζόλιο στο εσωτερικό του προϊόντος, αλλά αέριο βενζόλιο βρέθηκε και στον εναέριο χώρο γύρω από αυτό σε ποσοστό περίπου 1.270 φορές μεγαλύτερο από το όριο που έχει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο μέσω εισπνοής, σύμφωνα με το εργαστήριο.

Άλλοι τύποι προϊόντων για τη θεραπεία της ακμής που δοκιμάστηκαν, όπως εκείνα που περιέχουν σαλικυκλικό οξύ ή αδαπαλένιο, δεν φαίνεται να είχαν το πρόβλημα του σχηματισμού υψηλών επιπέδων βενζολίου, σύμφωνα με το εργαστήριο.

Καρκινογόνα ουσία το υπεροξείδιο του βενζολίου

Το βενζόλιο είναι μία από τις 20 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι άνθρωποι εκτίθενται «κυρίως με την αναπνοή του αέρα που περιέχει βενζόλιο», σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση της Valisure.

Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς διεργασίες και εξατμίζεται στον αέρα πολύ γρήγορα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χημικών ουσιών για πράγματα όπως τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα προϊόντα, όπως λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φάρμακα.

«Οι φυσικές πηγές βενζολίου περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια και τις δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι επίσης φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων», αναφέρει το CDC.

Την Τρίτη η Valisure απέστειλε αίτηση πολιτών στον FDA, στην οποία το εργαστήριο περιγράφει μια αρχική ανάλυση 175 προϊόντων για τη θεραπεία της ακμής, διαπιστώνοντας ότι 99 από αυτά περιείχαν υπεροξείδιο του βενζολίου και μεταξύ αυτών των προϊόντων, συγκεκριμένα, το εγγενές βενζόλιο ανιχνεύθηκε σε 94.

Η αναφορά καλεί τον FDA να «ζητήσει την ανάκληση και την αναστολή των πωλήσεων για προϊόντα που περιέχουν το δραστικό συστατικό υπεροξείδιο του βενζολίου».

Εκπρόσωπος του FDA ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι έλαβε την αναφορά και θα απαντήσει άμεσα σε καθορισμένο δημόσιο φάκελο.

«Ο Οργανισμός ενεργεί με βάση πληροφορίες που παρέχονται από διάφορες πηγές, όπως αυτές που παρέχονται από τη Valisure, αλλά τα δεδομένα αυτά πρέπει να επαληθεύονται ως ακριβή και αναπαραγώγιμα προτού χρησιμοποιηθούν για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων, όπως η σύσταση αναστολών πώλησης και ανάκλησης προϊόντων», αναφέρει η δήλωση.

Πέρυσι ο FDA προειδοποίησε τους παρασκευαστές φαρμάκων για τον κίνδυνο μόλυνσης από βενζόλιο σε ορισμένα προϊόντα, όπως ορισμένα απολυμαντικά χεριών και φαρμακευτικά προϊόντα αερολύματος, σημειώνοντας ότι το βενζόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο που προκαλεί λευχαιμία και άλλες διαταραχές του αίματος.

Για τήρηση της προβλεπόμενης χρήσης μιλούν οι εταιρείες

Όσον αφορά τα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου που υπάγονται στο εμπορικό σήμα Clearasil της Reckitt Benckiser, «η Reckitt είναι βέβαιη ότι όλα τα προϊόντα Clearasil, όταν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους, όπως προβλέπεται, είναι ασφαλή», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

«Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την προβλεπόμενη χρήση τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα προϊόντα Clearasil και τα συστατικά τους είναι σταθερά στις συνθήκες αποθήκευσης που περιγράφονται στη συσκευασία τους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν όλες τις εύλογες και προβλέψιμες συνθήκες. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Valisure στέλνει επιστολή αναφοράς πολιτών στον FDA σχετικά με τις ανησυχίες για το βενζόλιο. Το 2022 το εργαστήριο εντόπισε βενζόλιο σε προϊόντα ξηρού σαμπουάν και προέτρεψε τον FDA να ζητήσει την ανάκληση και το 2021, ενώ η Valisure εντόπισε βενζόλιο σε αντηλιακό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ