Πέμπτη 27.01.2022

Χρυσός: Θα χάσει τη λάμψη του το πολύτιμο μέταλλο το 2022;

Έχοντας εγκαταλείψει το 2021 με όλα τα υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα, που δημιούργησε η πανδημία και προφανώς θα κληρονομήσει και το 2022 τουλάχιστον στις αρχές του, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα εμπορεύματα και κυρίως αυτό που «λάμπει» περισσότερο, ποικίλλουν.

Η τιμή του χρυσού μειώθηκε από 1.783,90 δολάρια η ουγγιά στα τέλη Οκτωβρίου σε 1.763,90 δολάρια στις 3 Νοεμβρίου, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ( Fed ) ανέφερε σε δήλωση ότι «θα αρχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της κατά 10 δισ. δολάρια για τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που καλύπτονται από υποθήκες».

Στη συνέχεια, η τιμή ανέβηκε στο υψηλό πέντε μηνών των 1.872,80 δολαρίων ανά ουγγιά στις 17 Νοεμβρίου, καθώς η Fed δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια. Τα κέρδη επιταχύνθηκαν καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ( ΤτΕ ) αποφάσισε να μην αυξήσει τα επιτόκιά της, ενάντια στις προσδοκίες. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να είναι πτωτικά για τον χρυσό, καθώς οι επενδυτές τείνουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τα αποθέματα χρυσού σε περιουσιακά στοιχεία που πληρώνουν τόκους.

Το υψηλό 31 ετών του ποσοστού πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Οκτώβριο στο 6,2% πρόσθεσε περαιτέρω στήριξη στον χρυσό ως αντιστάθμιση πληθωρισμού.

Έχοντας εισέλθει στο 2022, ο χρυσός παρέμεινε κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά χθες, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό τριών εβδομάδων των 1.782 δολαρίων/ουγγιά που σημειώθηκε την Παρασκευή, υπό πίεση από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν σε υψηλό σχεδόν 2 ετών πάνω από το 1,8%. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό τεσσάρων ετών, 7% τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την υπόθεση για ταχύτερη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο αποκάλυψαν ότι η κεντρική τράπεζα συζήτησε τη μείωση του ισολογισμού της σε μια άλλη κίνηση για την επιθετική ανάκληση μέτρων τόνωσης της εποχής της πανδημίας, αφού προηγουμένως είχε σηματοδοτήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Αν και οι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

Ο χρυσός παραμένει σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένος από τη συνεχιζόμενη εστίαση των επενδυτών στην πορεία του πληθωρισμού (στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως) και την πιθανή αντίδραση της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών σε αυτόν. Αντίθετα, η ισχύς του δολαρίου λειτούργησε ως τροχοπέδη στην απόδοση του χρυσού, αλλά όχι αρκετή για να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό .
Προσπαθώντας να διακρίνουμε το τι θα μας φέρει το 2022 για το μέταλλο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ενώ ο χρυσός θα παραμείνει σαφώς ένα καθιερωμένο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, είναι σαφές ότι οι νεότερες γενιές (και όλο και περισσότερο οι παλαιότερες επίσης) αναζητούν τώρα το bitcoin για να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό σε μια ψηφιακή εποχή.
Το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά του μετάλλου από το 2015 αφού κατέγραψε απώλειες 3,6% σε ετήσια βάση, δεδομένου οτι η παγκόσμια ανάπτυξη “απομάκρυνε” τους επενδυτές που το θεώρησαν λιγότερο ελκυστικό. Αντίθετα το 2020 λόγω της πανδημικής ύφεσης κατέγραψε την καλύτερη ετήσια απόδοση των τελευταίων 10 ετών, σκαρφαλώνοντας  στο ιστορικό υψηλό των 2.072,50 δολ. ανά ουγγιά.

Προβλέψεις για την τιμή του χρυσού το 2022

Οι προβλέψεις για την προοπτική της τιμής του χρυσού την τρέχουσα χρονιά από διαφορετικούς αναλυτές ποικίλλουν, ανάλογα με το πώς αναμένουν η αγορά να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό και την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Η τεχνική ανάλυση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Zaner στις 8 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι «σημεία-κλειδιά για την ανοδική πορεία του χρυσού είναι ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών στα 1.796,25 δολάρια και μετά πάλι στα 1.800 δολάρια».

Όμως, «παρόλο που αφήνουμε το στρατόπεδο των ταύρων με ένα μικρό πλεονέκτημα, οι αγορές πολύτιμων μετάλλων στερούνται οριστικής ανοδικής θεμελιώδους ιστορίας και στερούνται ανοδικής δυναμικής. Επιπλέον, τα πρόσφατα κέρδη σφυρηλατήθηκαν από τον εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών και σχεδόν καμία αλλαγή στο open interest», έγραψαν οι αναλυτές της εταιρείας σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Είναι αλήθεια ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν προστατεύσει την καθοδική κίνηση των τιμών του χρυσού. Αργότερα όμως μέσα στη χρονιά  όταν η FED ενδεχομένως αυξήσει τα επιτόκια είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν πτωτικές πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύλογο το γιατί οι αναλυτές εκτιμούν μεγαλύτερες πιέσεις στο χρυσό τόσο για το 2022 όσο και για τις επόμενες χρονιές.

Αυτό το σενάριο που έχει καλές πιθανότητες, είναι πιθανόν να αντιστραφεί μόνο στην περίπτωση νέων γεωπολιτικών κινδύνων και χρονική επέκταση της παρουσίας του covid.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ