Παρασκευή 29.03.2024

Χρέη πανδημίας: Ναι σε στοχευμένη ρύθμιση έως 72 δόσεις, όχι σε οριζόντια μέτρα

Τα μηνύματα του οικονομικού επιτελείου ότι το κρατικό χρήμα έχει ημερομηνία λήξης είναι σαφή. Τα από εδώ και μέτρα στήριξης θα είναι απολύτως στοχευμένα, όχι για όλους. Στη λογική αυτή κινείται και η νέα ρύθμιση χρεών, που προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για τις οφειλές των 15 μηνών της πανδημίας.

Κλειδί, να συναινέσουν και οι θεσμοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αφορά αφενός την αύξηση των δόσεων σε μέχρι και 72 (σήμερα ισχύει ρύθμιση 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%), αφετέρου την ένταξη και των οφειλών από τον φόρο εισοδήματος και πιθανόν από τον ΕΝΦΙΑ. Κρίσιμο σημείο, κατά πόσο εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων θα ενταχθούν στη ρύθμιση και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και τον ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου. Ακόμη και οφειλές του τρέχοντος έτους.

Το μέτρο ωστόσο δεν θα είναι οριζόντιο. Η προσγείωση στην πραγματικότητα προϋποθέτει ότι θα γίνουν κατανοητά τα εξής: Η νέα ρύθμιση δεν θα αφορά τους πάντες. Το όποιο μέτρο, θα είναι απολύτως στοχευμένο στους πληττόμενους από την πανδημία. Όσους υπέστησαν δηλαδή αποδεδειγμένα μείωση εσόδων με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε δυσχερή θέση.

Το μέτρο εστιάζει σε οφειλές οι οποίες έχουν αναβληθεί για το 2022, όπως είπε σήμερα ο Χρ. Σταϊκούρας, χωρίς να αποκλείεται σε αυτό να ενταχθούν και άλλα χρέη νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα είναι κάποια αέναη ρύθμιση, ούτε πρόκειται να υπάρξουν αποπληρωμές των συσσωρευμένων χρεών σε 100 ή 120 δόσεις. Αντίθετα, θα είναι «συμμαζεμένη» καθώς πρέπει να βρίσκει σύμφωνους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κινήσεις που θα αιφνιδιάσουν τους εταίρους και τους δανειστές δεν ενδείκνυνται στην παρούσα φάση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με τους θεσμούς έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα το θέμα θα τεθεί και στις επαφές με τους επικεφαλής τους. «Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για τις οφειλές των τελευταίων 15 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της νέας ρύθμισης θα είναι βασικό στις συζητήσεις της 11ης αξιολόγησης, όπως ήταν κατά τη 10η αξιολόγηση η μείωση των φόρων και των εισφορών που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Στη λογική αυτή η ρύθμιση θα είναι σημαντική, αλλά στοχευμένη. Κινείται στην ίδια λογική των τριών υπουργών, Θ. Σκυλακάκης, Α. Σκέρτσος, Αδ. Γεωργιάδης, που έκρουσαν προ ημερών το καμπανάκι ότι η στήριξη της αγοράς με «κρατικό χρήμα» δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας (σ.σ. ελπίζει ότι θα εξέλθει στα μέσα του 2022 όπως είπε προ ημερών στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας) κάτι που σημαίνει ότι δεν καθορίζει μόνη της τις αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική.

Για το 2020 και για το 2021, ίσχυσε η ρήτρα διαφυγής, που στην πράξη σημαίνει ότι αντί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μας επετράπη να κλείσουμε τις χρονιές με ελλείμματα της τάξεως του 7% ή των 12 δισ. ευρώ επί μια διετία (2020-2021).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ