Τρίτη 28.06.2022

Χωρίς “λευκό καπνό” η συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου για τα ουκρανικά σιτηρά

Χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα με κύριο αντικείμενο συζήτησης τη δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα που θα επιτρέψουν εκ νέου την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Οι δύο ΥΠΕΞ υπέδειξαν την ανάγκη για περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σχέδιο.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως “απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες με όλες τις πλευρές για να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή διέλευση των πλοίων από την Ουκρανία”.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε λογικό το σχέδιο του ΟΗΕ και “εφαρμόσιμο”, που μπορεί να επιτρέψει εκ νέου τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως διέκρινε “βούληση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας” από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω διαλόγου μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που θα ξεμπλοκάρει τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη στο Κίεβο τονίζοντας πως θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με την επανέναρηη των αποστολών σιτηρών, προχωρώντας σε αποναρκοθέτηση των λιμανιών. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τη ρωσική πλευρά, διότι έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

“Δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς τον κόλπο του Βοσπόρου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους μας“, τόνισε.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι οι Ουκρανοί να αφήσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια τους, είτε με την αποναρκοθέτηση τους είτε με τη χάραξη ασφαλών διαδρόμων, τίποτα περισσότερο”, τόνισε στη συνέχεια.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας κλείνοντας τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι το κύριο πρόβλημα δημιουργείται από την επιμονη άρνηση του Λαβρόφ να επιλύσει το πρόβλημα των ναρκοθετημένων λιμανιών.

“Εάν πλέον έχουν αλλάξει τη θέση τους, τότε εμείς δεν θα δημιουργήσουμε επιπλοκές, ας δούμε πώς οι προκαταρκτικές συμφωνίες που συζητήσαμε χθες και σήμερα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη”, ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας να συμβάλλει στην αναζήτηση τρόπων επίλυσης της κατάστασης.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι “η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας” και πως το Κρεμλίνο θα εκπληρώσει τους στόχους του.

Όπως είπε, πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ