Παρασκευή 19.07.2024

Χίος: Τρία χρόνια φυλάκιση στον 63χρονο για την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα

Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο 63χρονος κάτοικος της Σιδηρούντας Χίου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια την 1η Ιουλίου στη θέση Μετόχι Σιδηρούντας, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν περί τα 11.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, μετά από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για ενοχή χωρίς ελαφρυντικά, τον καταδίκασε σε 3 χρόνια φυλάκιση, ενώ του επέβαλε και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και δικαστικά έξοδα 600 ευρώ. Μέχρι να εξεταστεί η έφεση, βάσει του νέου νόμου, θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πλευρά της υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο άνδρας έκανε αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα σκάλιζε στα σημεία όπου είχε φυτέψει 4 ελαιόδεντρα, τα οποία είχε πάει να ποτίσει. Γι’ αυτό, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αυτές οι εργασίες ήταν αδύνατον να προκαλέσουν σπινθήρα και, εξαιτίας του, πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προς υπεράσπιση του κατηγορούμενου, το χωράφι του ήταν καλά καθαρισμένο και γειτνιάζει με άλλο που έχει θάμνους και σκίνους και στο οποίο θα μπορούσε από άγνωστη αιτία να προκληθεί φωτιά και να φτάσει μέχρι το δικό του.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν έγιναν δεκτοί. Αντίθετα, η εισαγγελέας θεώρησε ότι από αυτό το σημείο ξεκίνησε η φωτιά και μεταδόθηκε στην γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Σε βάρος του λειτούργησε και το γεγονός ότι δεν ειδοποίησε απευθείας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά προτίμησε να τηλεφωνήσει στη σύντροφό του για να την ενημερώσει, οπότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς και το ότι, αν και είχε εγκαύματα, δεν πήγε αμέσως στο νοσοκομείο.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η κατάθεση ζευγαριού που ανέφερε ότι όταν συναντήθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στη μέση του ποταμού – δρόμου με τον κατηγορούμενο, ο τελευταίος προσπάθησε να απομακρυνθεί φανερά συγχυσμένος. Το ζευγάρι από την πλευρά του προσπαθούσε να πάει προς τη φωτιά, μήπως και καταφέρει να τη σβήσει. Στην ευθεία ερώτηση του μάρτυρα προς τον κατηγορούμενο αν αυτός έβαλε τη φωτιά, εκείνος φέρεται να απάντησε «ναι, έφυγε σπινθήρας από το τσαπάκι».

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Καρδασιλάρης, ζήτησε τακτική δικάσιμο ώστε να είναι πλήρης η δικογραφία, ειδικά η έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, επίσης κατά πλειοψηφία, από το δικαστήριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ