Δευτέρα 24.06.2024

Χίος: Σχέδιο για φωτοβολταϊκά στο Αίπος- διαμαρτυρία παρατάξεων Λαϊκής Συσπείρωσης

Σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών επενδύσεων , η πρώτη εκ των οποίων, μεγέθους 30.000 πάνελ που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, προωθείται για το οροπέδιο του Αίπους.

Αντιδράσεις υπάρχουν από φυσιολατρικές ομάδες που τονίζουν ότι το Αίπος είναι τόπος μοναδικής φυσικής, ιστορικής, ανθρωπολογικής, αρχαιολογικής, γεωλογικής και κοινωνιολογικής σημασίας για τη Χίο και το Αιγαίο και δεν πρέπει να καταστραφεί από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη Βιομηχανικών ΑΠΕ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο Χίου και σε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, καταπατούνται ακόμα και περιοχές NATURA ενώ δεν δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα σε μια περιοχή με πολλά ιστορικά στοιχεία.
Όπως σημειώνεται στο κοινό δελτίο τύπου, 30.000 ηλιακά πάνελς σχεδιάζεται να αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του Αίπους, κύρια γύρω από την περιοχή του «18» Χιλιόμετρου Χίου- Βολισσού.
Να θυμίσουμε ότι στο σημείο αυτό σχεδιαζόταν το 2020 να γίνει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων- μεταναστών και υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων με συγκρούσεις και με μονάδες ΜΑΤ που είχαν έρθει από την Αθήνα, μέχρι να αποσυρθεί αυτός ο σχεδιασμός.

«Το ιστορικό Αίπος, που σε κάθε του σπιθαμή έχει να σου διηγηθεί και μια ιστορία του αγώνα για την απελευθέρωση εναντίον των Οθωμανών, του αγώνα των προγόνων μας για να μερέψουν την πέτρα και να καλλιεργήσουν το ελάχιστο σιτάρι, του επαναστάτη Δρίμακου και των αρχαιολογικών του οικισμών, του Αίπους της «Ελληνόστρατας», των αμέτρητων περιπατητικών διαδρομών και ιδιόμορφων γεωλογικών σχηματισμών των ανθρώπων ή της φύσης, έχουν βαλθεί οι λογής- λογής κεφαλαιοκράτες με το πολιτικό τους προσωπικό να το γονατίσουν και να το υποτάξουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων από τις δύο παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Χίος: Σχέδιο για φωτοβολταϊκά στο Αίπος- διαμαρτυρία παρατάξεων Λαϊκής Συσπείρωσης

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου μέχρι τις 28/06/2023.

Αντικείμενο έργου
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 17,99MW) και Εγγυημένης ισχύος 7,75MW στις θέσεις «Συκομνίδια- Βορόσκεπο- Λεπρό- Αλιφιαί- Κρητικού Λάκκος- Φλωριανού Βουνό» του Δήμου Χίου.

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελείται από 29.983 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 600W έκαστο, 4 μετατροπείς και 4 μετασχηματιστές ανύψωσης Χαμηλή/ Μέση Τάση.
Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών, η συνολική ισχύς ηλεκτροπαραγωγής του συστήματος αποθήκευσης (εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύς-διαδικασία εκφόρτισης) του σταθμού θα είναι ίση με 7,75MW (bi-directional inverter).
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του Σταθμού θα οδηγείται μέσω αποκλειστικών γραμμών τριπολικού υπόγειου καλωδίου Μέσης Τάσης (33kV), στον υφιστάμενο ΑΣΠ Χίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ