Παρασκευή 19.07.2024

Χίος: Οκτώ διεθνείς καλλιτέχνες εκθέτουν στα μεσαιωνικά σοκάκια της Βέσσας

Μέσα από τα σοκάκια της Βέσσας, του μεσαιωνικού χωριού της Χίου, θα ξεδιπλωθεί το φετινό καλοκαίρι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της DEO, του πρώτου οργανισμού σύγχρονης τέχνης στο νησί, θα αναδειχθεί η διεθνικότητα και παγκοσμιότητα της τέχνης, με στόχο να φέρει για ακόμα μία φορά τη Χίο στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Άκης Κόκκινος, δημιουργός της DEO.

Το φετινό πρόγραμμα της DEO, σε συνεργασία με την κοινότητα της Βέσσας και υπό τον τίτλο «Τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου», είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και παραγωγή στα τέσσερα χρόνια ζωής του οργανισμού, με έναρξη το Σάββατο 6 Ιουλίου και ολοκλήρωση την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, στην υπαίθρια εικαστική έκθεση οκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Ρουάντα συμμετέχουν με γλυπτά, εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα μεγάλης κλίμακας, μεταμορφώνοντας τον περίπατο στο χωριό σε μια εμπειρία σύγχρονης τέχνης.

Οι καλλιτέχνες αντιπαραβάλλουν τις διαφορετικές εικαστικές φωνές τους με την ηχώ της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και ατμόσφαιρας της Βέσσας, παρουσιάζοντας μια πολυμεσική ποιητική αφήγηση σε λαβυρινθώδη μορφή. Οι οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας επισκέφθηκαν τη Βέσσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, βυθίστηκαν στην ενέργειά της, αφουγκράστηκαν τις αφηγήσεις της και σήμερα παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από́ την άυλη και υλική υπόσταση του τοπικού, δημιουργώντας συνδέσεις με το παγκόσμιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό για τις δράσεις της DEO είναι συγκινητικά, κατατάσσοντας τις εκδηλώσεις της στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας. Εκτός δε από την ανάδειξη της Χίου στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα, οι εκδηλώσεις αυτές κινητοποιούν αυτό που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως ποιοτικό τουρισμό.

Ρεπορτάζ Θ. Πυλιώτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ