Κυριακή 28.05.2023

Χίος: Νέο όχι κατοίκων για τον περιφερειακό δρόμο στο χωριό Χαλκειός

Επιμένουν, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κάτοικοι στο χωριό Χαλκειός να διαφωνούν με την κατασκευή περιφερειακού δρόμου στο χωριό.
Θυμίζοντας ότι το χωριό ταλαιπωρείται ακόμα με την ύπαρξη του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ από το 2016, σημειώνουν ότι με το δρόμο που η χάραξή του έγινε όταν το Χαλκειός ήταν έδρα του Δήμου Καμποχώρων (το 2003) και άρα είχε πολύ κίνηση σε αντίθεση με τώρα, θα καταστρέψει 32 στρέμματα εύφορης γης, καθώς επίσης πετρόκτιστους τοίχους, παλιές και νέες κατασκευές.

Χίος: Νέο όχι κατοίκων για τον περιφερειακό δρόμο στο χωριό Χαλκειός

Στο κείμενο διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι 180 κάτοικοι που το υπογράφουν δηλώνουν αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις αν προσπαθήσουν να γίνουν έργα. «Οι μπουλντόζες δεν θα μπουν στο Χαλκειός, να το ξέρουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να εξεταστεί η αίτηση που κατατέθηκε την Μεγάλη Πέμπτη στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου για να δοθεί η άδεια έναρξης των εργασιών.
Σχετικά με αυτό το θέμα και με βολές και στους περιφερειακούς συμβούλους από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, στην καταγγελία σημειώνεται:
«Η Περιφερειακή Διοίκηση Βορείου Αιγαίου δια του Περιφερειάρχη και με την απολύτως σύμφωνη γνώμη, αν όχι παρότρυνση, των περιφερειακών συμβούλων Χίου, κατέθεσε τη Μεγάλη Πέμπτη (!) αίτηση στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου και μάλιστα με την μορφή κατεπείγοντος, για να πάρει την άδεια να εισβάλει στους αγρούς μας και τα σπίτια μας, να τα ισοπεδώσει και να μετατρέψει τον κάμπο μας και το όμορφο χωριό του Χαλκειούς σε κρανίου τόπο.
Έχοντας εξασφαλίσει την υπαγωγή του έργου σε ένα νόμο που επιτρέπει πρώτα να εξαφανίζονται οι περιουσίες των πολιτών και μετά να ξεκινάει η διαδικασία για την αποζημίωσή τους, κάνει επίδειξη ισχύος, λησμονώντας ότι η ίδια η Περιφέρεια δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, την ισχύ την έχει ο λαός που τους επέτρεψε να βρίσκονται στα αξιώματά τους και θα είναι πάλι ο λαός εκείνος που θα τους την αφαιρέσει», σημειώνεται.

“Το έργο αυτό είναι παντελώς άχρηστο αφού κανένας δεν πρόκειται να περνάει από εκεί για τα υπόλοιπα χωριά των Καμποχώρων, αλλά όλοι θα χρησιμοποιούν τον υφιστάμενο δρόμο που πάει ευθεία, διότι η περιβόητη παράκαμψη ξεκινάει ακριβώς από το Σχολείο του Χαλκειούς, προχωράει αριστερά προς τη ΒΙΑΛ και καταστρέφει όλο τον παραγωγικό ιστό του χωριού, εμβαδού 32.000 τ.μ. και μετά από 2 χιλιόμετρα επιστρέφει και πάλι στα τελευταία σπίτια του Χαλκειούς και ενώνεται με τον υφιστάμενο δρόμο προς Βερβεράτο, Ζυφιά κλπ. Αυτός είναι ο διάσημος δρόμος για τον οποίο ο κος Περιφερειάρχης πήρε υπουργική απόφαση ότι είναι υψίστης εθνικής σημασίας και ότι με την κατασκευή θα «επανεκκινήσει η εθνική οικονομία», συνέπεια της κατασκευής αυτού του τσιμεντένιου τέρατος θα είναι η ερημοποίηση του χωριού και τίποτα άλλο, το έργο αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ”, τονίζουν.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ