Παρασκευή 19.07.2024

Χίος: Για 8η χρονιά φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”

Με δημιουργίες που αφορούν όλες τις τέχνες πραγματοποιείται για 8η κατά σειρά χρονιά στη Χίο, το φεστιβάλ Μούσα Ελληνική.

Με βάρος στην εντοπιότητα και οι φετινές παραγωγές του φεστιβάλ, που άνοιξε καλλιτεχνικά… πανιά από τις 27 Ιουνίου και θα συνεχίσει μέχρι και τις 9 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Ελευθερία Λυκοπάντη Καλλιτεχνική διευθύντρια και ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» παρουσίασαν το πρόγραμμα.
Η Αμερικάνικη Μουσική και η παράδοση- εντοπιότητα είναι δύο βασικά στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων.
«Στόχος είναι να αναδειχτεί η πολιτιστική φυσιογνωμία της Χίου και ως πηγής έμπνευσης των καλλιτεχνών», σημείωσε η κα Λυκοπάντη.

Ειδικά για την πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού που έγινε στο Πιτυός αφιέρωμα για τη Ζωή Φυτούση- που καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό, (την Κυριακή 30 Ιουνίου) μίλησε η Καλλιόπη Λιαδή, εκπροσωπώντας τους φορείς του χωριού. Επίσης στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ο πιανίστας Γιάννης Φιλιππουπολίτης, που θα συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως ότι θα συνοδεύει ζωντανά με το πιάνο του, την προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου που θα γίνουν στο χωριό Καλλιμασιά.
Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ, Αλέξανδρος Καλογεράς επισήμανε ότι στις ταινίες βωβού κινηματογράφου η μουσική ήταν ζωντανή, με αυτοσχεδιασμούς. Μάλιστα θα προβληθεί και μια ταινία που η κόπια της βρέθηκε πρόσφατα, «Το ταξίδι στη Σελήνη» και μάλιστα είναι η πρώτη έγχρωμη αφού καρέ- καρέ είχε ζωγραφιστεί.

Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Καλλιτεχνικό πάρκο Καλλιμασιάς, που στήνεται για 2η φορά, στις 5 και 6 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν και παραδοσιακά επαγγέλματα με τους πάγκους- καταστήματα διασκορπισμένους μέσα στο χωριό.
Στη Μούσα Ελληνική ξεχωριστή θέση έχει και το εκπαιδευτικό διήμερο, όπου σημαδεύεται και με την προβολή μια ταινίας για την μοναδική παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 9 Ιουλίου.

Η «Μούσα Ελληνική» θα φιλοξενήσει υπέροχους μουσικούς από όλο τον κόσμο. Συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τις 370 περίπου, με 330 να είναι από τη Χίο και οι υπόλοιπες εκτός νησιού.
Οι παραστάσεις όλες είναι δωρεάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ