Παρασκευή 19.07.2024

Χίος: Για 28η χρονιά η Ομηρική Ακαδημία

“Από την τράπεζα του Ομήρου όλοι πήραν ψιχία”, έλεγε ο Αισχύλος και ακόμα και σήμερα ο μεγαλύτερος ποιητής συνεχίζει να μας δίνει “φαγητό” γνώσης.

Για 28η χρονιά αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται η Ομηρική Ακαδημία, ταυτόχρονα με την συνάντηση της
EUROCLASSICA. Σύμφωνα με δελτίο τύπου, οι σύνεδροι που συμμετέχουν στην Ομηρική Ακαδημία προέρχονται από την Ελλάδα πρωτίστως, από διάφορα Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ιδρύματα, από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς επίσης και από το εξωτερικό, όπως Αγγλία, Γερμανία, Συρία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία κ.ά..
Ξεχωριστή η συμμετοχή από την Κωνσταντινούπολη, του Ιωακείμ Καμπουρόπουλου (που φέρει τον τίτλο του Μεγάλου Άρχοντα Ευταξίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο οποίος ίδρυσε και οργάνωσε τα Εκπαιδευτήρια στην Ίμβρο, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το συνέδριο περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα:
Α) Το Τμήμα λογίων, διακεκριμένων Ελληνιστών και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, με κύριο και θέμα: Ο Ομηρος στον κόσμο.
Β) Τμήμα φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών με θέμα: Ομηρος και παγκόσμια φιλολογία.
Γ) Το Τμήμα Καθηγητών και φοιτητών, με κύριο θέμα: Ελληνική γλώσσα και φιλολογία, ιστορία, Πολιτισμός.
Δ) Τμήμα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών (προαιρετικά).
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, μέχρι την προσεχή Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, κύρια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, θα παρουσιαστούν δεκάδες εργασίες και ανακοινώσεις που έχουν σχέση με τον Ομηρο και τα Ομηρικά Επη. Παράλληλα θα γίνουν επισκέψεις σε Μουσεία, καθώς και σε μέρη του νησιού που είναι συνδεδεμένα με τον Ομηρο (στη φωτογραφία το ιερό της Κυβέλης στη Δασκαλόπετρα που φέρεται να δίδασκαν οι Ομηρίδες).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ