Σάββατο 21.05.2022

Χιλή: Βρέθηκε εντυπωσιακό απολίθωμα εγκύου ιχθυόσαυρου

Επιστήμονες στη Χιλή ανακάλυψαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά απολιθώματα ιχθυόσαυρων που έχουν βρεθεί ποτέ στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε στον παγετώνα Τίνταλ, στο βόρειο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στη Χιλή.

Το απολίθωμα μήκους 4 μέτρων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη των ιχθυόσαυρων που περιπλανήθηκαν στους ωκεανούς πριν από 90-250 εκατομμύρια χρόνια.

Η Πάρδο, παλαιοντολόγος στο ερευνητικό κέντρο GAIA, ανακάλυψε το απολίθωμα πριν από μια δεκαετία, αλλά οι ακραίες κλιματικές συνθήκες και η δυσπρόσιτη περιοχή καθιστούσαν περίπλοκη την διαδικασία για την εξόρυξη του απολιθώματος. Οι επιστήμονες χρειάστηκαν 31 ημέρες για να αποσπάσουν το απολίθωμα, το οποίο μετέφεραν με ελικόπτερο.

photo Reuters

Το απολίθωμα πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα σε έκθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρίο Σέκο, στη νότια Χιλή.

Η Πάρδο είπε ότι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης 23 δείγματα ιχθυόσαυρων στη διάρκεια της εκστρατείας που πραγματοποίησαν στην περιοχή, ανεβάζοντας σε περίπου 100 τον αριθμό των σχετικών ευρημάτων στον παγετώνα Τίνταλ.

Ο συγκεκριμένος παγετώνας θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες και καλοδιατηρημένες τοποθεσίες με απομεινάρια των αρχαίων θαλάσσιων ερπετών.

Πηγή: newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ