Τρίτη 22.04.2025

Chevron: Αµερικανική ασπίδα στις έρευνες για φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές µε τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση

“Πράσινο φως” στη Chevron και για “οικόπεδα” νοτίως της Κρήτης

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το αίτηµα της Chevron για εξερεύνηση πιθανών κοιτασµάτων φυσικού αερίου στις περιοχές “Νότια Κρήτη Ι” και “Νότια Κρήτη ΙΙ’

Το γεγονός αυτό θα φέρει τη Chevron στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, µε την ExxonMobil να την ακολουθεί µε 35.655 τετραγωνικά χιλιόµετρα, την Helleniq Energy µε 8.564 τ.χλµ. και την Energean µε 2.414 τ.χλµ. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασµό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σηµαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσµατα φυσικού αερίου. Κοµβικός κρίνεται ο ρόλος του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, για τη νέα θετική εξέλιξη στο µέτωπο των υδρογονανθράκων, που βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη. Όπως επισήµανε ο ίδιος: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ. Η Chevron, δεύτερη µεγαλύτερη παγκοσµίως ιδιωτική αµερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόµενο ενδιαφέρον για έρευνες στην πατρίδα µας.

»Το γεγονός αυτό είναι µια ψήφος εµπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα µας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό, µε αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα. Αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σηµαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιµων για τη χώρα µας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγµένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί µε συνέπεια τις δεσµεύσεις της για µία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».

Ο ενταφιασµός του τουρκολιβυκού µνηµονίου

Αν και η Chevron είχε εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον της για τα συγκεκριµένα θαλάσσια οικόπεδα, οι ευαίσθητες γεωπολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στην κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως», περιορίζοντας τις έρευνες της εταιρείας στο κοµµάτι νότια της Πελοποννήσου. Παλαιότερα, οι περιοχές που ενδιέφεραν τη Chevron αφορούσαν εκτάσεις που είχαν οριστεί µε τον νόµο Μανιάτη, βρίσκονταν νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και περνούσαν µέσα από το διεκδικούµενο από τη Λιβύη τµήµα του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου. Σήµερα, αν και τα δύο οικόπεδα βρίσκονται κοντά στα 22 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που έβγαλε προς παραχώρηση η Λιβύη, ωστόσο δεν παραβιάζουν τη «µέση γραµµή» µε την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, σύµφωνα µε το υπουργείο Ενέργειας, αποτελεί µία ακόµη διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, που σέβεται και τηρεί το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και το ∆ίκαιο της Θάλασσας.

Το εταιρικό προφίλ της Chevron

πηγή parapolitika.gr, δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ