Πέμπτη 17.06.2021

«Χαστούκι» στην Τουλουπάκη: Στο αρχείο πέντε από τις μηνύσεις κατά Αγγελή

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τουλουπάκη έπειτα από δίωξη που άσκησε η Βουλή είναι κατηγορούμενη μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαπαγγελόπουλο στην υπόθεση που διερευνάται στον Άρειο Πάγο και η οποία αφορά στους χειρισμούς που έγιναν κατά την έρευνα, τότε, υπό την ίδια, για την υπόθεση της Novartis. Ο κ. Αγγελής, που πλέον διώκεται για παράβαση καθήκοντος, είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, η οποία διερευνάται από την αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη στον κ. Αγγελή αφορά στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση της υπόθεση της Novartis.

Όπως αναφέρει στη μήνυσή της η κυρία Τουλουπάκη τότε ο κ. Αγγελής, ο οποίος το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών προσώπων, που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, διότι είχε την άποψη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Για το θέμα αυτό ο κ. Αγγελής, έχει αντικρούσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω. Σε υπόμνημα που έχει καταθέσει στον εισαγγελέα, φέρεται να αναφέρει ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Μάλιστρα, φέρεται να επισημαίνει πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση της κυρίας Τουλουπάκη είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας. Μάλιστα, επισημαίνει, κατά τις πληροφορίες, πως για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στο αρχείο για τα άλλα αδικήματα

Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος ερεύνησε τη σχετική υπόθεση έθεσε στο αρχείο μήνυση της κυρίας Τουλουπάκη, όσον αφορά πέντε ακόμα αδικήματα που απέδιδε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μεταξύ των αδικημάτων που αρχειοθετούνται είναι η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι κ. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων , που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

Πλέον, τον τελικό λόγο όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεση τον έχει η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι η μήνυση  του κ.Αγγελή κατά της κυρίας Τουλουπάκη έχει συμπεριληφθεί στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση Novartis και τη χειρίζεται η κυρία Αλεβιζοπούλου.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: tomanifesto.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ